L’Hospital de Bellvitge realitza el seu trasplantament renal número 4.000

-

L’Hospital Universitari de Bellvitge va portar a terme ahir a la tarda el seu trasplantament renal número 4.000. Aquesta fita arriba en un moment molt destacat d’aquesta activitat, ja que l’Hospital de Bellvitge porta tres anys essent líder en trasplantaments renals a adults a Espanya i aquest 2022 ha superat nous rècords, amb la realització de més de 30 trasplantaments renals aquest mes de novembre i de més de 200 en el que portem d'any.

Aquest èxit és fruit d’un treball conjunt liderat pels serveis de Nefrologia, Urologia, Coordinació de Trasplantaments, Anestesiologia i Reanimació, i els professionals d’Infermeria especialitzats, en col·laboració amb la resta de serveis i professionals de l’hospital.

Cal agrair i remarcar, així mateix, la solidaritat dels donants i familiars, sense els quals hauria estat impossible mantenir un programa d’aquesta rellevància i arribar a les xifres que s’han assolit a Bellvitge.

Els responsables del programa de trasplantament renal de l’Hospital de Bellvitge subratllen com a fonamental la implicació i col·laboració de tots els professionals de l’hospital, així com l’experiència assolida en la cirurgia del trasplantament renal complex i en la implantació d’innovacions tècniques com ara la cirurgia robòtica.

A més, la complexitat d’aquests trasplantaments no resideix només en les tècniques quirúrgiques, sinó també en l’abordatge de reptes com ara els immunològics. En aquest sentit, s’han creat programes especials de priorització, com ara els programes PATHI o HIPERCAT, per a aquells pacients les característiques immunològiques dels quals provoquen dificultats per trobar el donant adient.

Un altre gran repte que afronten actualment els professionals és la fragilitat dels pacients trasplantats, ja que la seva edat mitjana està augmentant progressivament. Aquest fet provoca que, després de la intervenció, els pacients necessitin un seguiment més estricte i un maneig molt ajustat de la immunosupressió.

Un altre factor fonamental d’aquest èxit, destaquen els especialistes del programa, ha estat la coordinació de l’Hospital de Bellvitge amb la resta d’institucions sanitàries de la seva àrea d’influència, que comprèn gairebé dos milions d’habitants. En aquest sentit, en els darrers anys els nefròlegs de Bellvitge han treballat estretament amb els de la resta d’unitats de nefrologia i diàlisi del territori per assegurar l’accés de tota la població al trasplantament com a tractament òptim de la insuficiència renal.

El programa de trasplantament renal a l’Hospital de Bellvitge es va iniciar l’any 1978 gràcies a la iniciativa i l’empenta dels equips encapçalats pel Dr. Jeroni Alsina i el Dr. Narcís Serrallach. Des de llavors, ha estat punta de llança en totes els avenços i innovacions que s’han anat produint, una de les últimes de les quals ha estat la introducció de l'ús del robot quirúrgic en aquestes intervencions.

Actualment, lideren el programa el Dr. Josep M. Cruzado, cap del Servei de Nefrologia, i el Dr. Francesc Vigués, cap del Servei d'Urologia.

Algunes fites destacables dels últims anys han estat ha estat la realització del primer trasplantament renal ortotòpic amb cirurgia robòtica del món, o la realització de trasplantaments de donant viu amb incompatibilitat sanguínia, gràcies a la introducció de tècniques d’afèresi (separació dels components de la sang) i protocols específics que permeten portar a terme aquestes intervencions amb més seguretat.