L’Hospital de Bellvitge i el Banc de Sang impulsen una teràpia cel·lular capdavantera per lluitar contra les infeccions en pacients trasplantats

- Recerca

Es tracta d’una teràpia inèdita a Catalunya en una pacient trasplantada de ronyó per tractar un citomegalovirus (CMV) que no responia al tractament habitual

El citomegalovirus és un virus comú de la família dels Herpes com la varicel·la i la mononucleosi, present en el 60-70% de la població, però que habitualment no genera malaltia 

Els virus, aparentment inofensius en persones sanes, poden causar la mort en pacients trasplantats

S’ha administrat un tractament de teràpia cel·lular avançada anomenat ViroTCell, on s’agafen defenses de persones sanes i s’activen perquè actuïn com a medicament contra les infeccions virals dels pacients

Entre les possibles complicacions que pot patir una persona trasplantada de qualsevol òrgan, hi ha la que es produeix per infeccions virals que apareix aprofitant que el cos no té les defenses necessàries per lluitar-hi. Tractar aquests casos ha estat l’objectiu de la teràpia cel·lular impulsada per la Secció de Trasplantament Renal del Servei de Nefrologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i el Servei de Teràpia Cel·lular i Avançada (STCA) del Banc de Sang i Teixits (BST).

Tots dos equips han col·laborat per aplicar amb èxit una novedosa teràpia cel·lular antiviral, el ViroTCell, que és de les poques vegades que s’ha aplicat a Catalunya amb èxit en una pacient trasplantada renal amb un citomegalovirus (CMV) refractari, és a dir, que no responia al tractament habitual. Es tracta d’una infecció viral complicada i de molt risc després d'un trasplantament de ronyó.

“L’experiència ha estat molt satisfactòria, i ara la pacient ja duu un mes sense tractament antiviral”, explica el Dr. Alexandre Favà, especialista de Trasplantament Renal de l’Hospital de Bellvitge de l’equip que ha impulsat la teràpia. 

Un tractament, el ViroTCell, que s’usa quan no hi ha altra alternativa

El ViroTCell és un medicament de teràpia cel·lular per tractar infeccions per virus, que fabrica el Banc de Sang i Teixits. El tractament s’obté de donants seleccionats als quals s’extreu un tipus de defenses (glòbuls blancs), els limfòcits T, capaços de lluitar contra el virus CMV, que s’infonen al pacient.

Aquesta teràpia es fa servir habitualment en pacients amb leucèmies que han rebut un trasplantament de moll d’os i que estan molt immunodeprimits, és a dir, sense defenses. Són els pacients que més infeccions pateixen després del trasplantament.

Per contra, és un fet més excepcional que el ViroTCell sigui usat en pacients trasplantats d’òrgan sòlid com és el cas de la pacient de Bellvitge, ja que en aquests casos, la immunosupressió no és de tan prolongada en el temps i no se solen produir tantes infeccions.

Igualment, “són casos de pacients que no tenen més alternativa real, perquè hi ha pocs fàrmacs i no són prou eficaços, és a dir, que el ViroTCell és usat com a medicament d’ús compassiu”, explica la Dra. Nerea Castillo, del Servei de Teràpia Cel·lular Avançada del Banc de Sang i Teixits.

En els gairebé deu anys que fa que s’administra el ViroTCell per a ús compassiu, ha beneficiat al voltant de 50 pacients trasplantats, dels quals, només al voltant d’un 2% era per a persones trasplantades d’òrgan sòlid.

El citomegalovirus, un virus comú que no sabem que tenim

Entre un 60-70% de la població és portadora del citomegalovirus, un virus comú de la família dels Herpes, com la varicel·la i la mononucleosi infecciosa, que en condicions normals no genera malaltia ja que el sistema immune el manté en un estat latent i baixa replicació. No obstant això, en pacients sotmesos a un trasplantament d’òrgan sòlid, la infecció suposa una complicació important, que habitualment es pot manejar amb medicació. En aquest cas en particular, la pacient tenia un perfil d’immunosupressió molt marcat i els seus glòbuls blancs i, per tant, cèl·lules T, no responien en contra del virus.

Bellvitge ja tenia experiència en aquesta tècnica en trasplantament de moll d’os, però aquesta és la primera vegada que al centre, s’aplica en òrgan sòlid. Segons el Dr. Edoardo Melilli, cap de Secció de Trasplantament Renal de l'HUB: "Aquest èxit ens mostra el gran potencial de les teràpies cel·lulars avançades i la seva capacitat per abordar de forma eficaç i segura complicacions en pacients trasplantats d’òrgan sòlid. L’avenç és fruit de la col·laboració entre l'Hospital de Bellvitge i el Banc de Sang i Teixits, i ens encoratja a seguir treballant de forma conjunta per trobar futures aplicacions en el tractament d’altres infeccions virals en trasplantament renal, com el virus BK, entre d’altres"