Es tracta d’un equipament PET/RM, que aplega les dues eines de diagnòstic per la imatge més potents actualment: la tomografia per emissió de positrons i la ressonància magnètica, i que s’instal·larà gràcies a la col·laboració filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu
El nou dispositiu serà el primer PET/RM assistencial de la sanitat pública a l’Estat i donarà servei a tot el sistema públic català, generant cartera única catalana
A més de l’impuls de la detecció precoç i precisa del càncer i d’altres malalties, el Centre d’Alta Precisió Diagnòstica suposarà un canvi de paradigma en el diagnòstic per la imatge que posarà l’experiència del pacient en primer pla
Avui s’ha presentat el nou centre en el marc d’una jornada adreçada als professionals del sector i que ha tancat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon
L’Hospital Universitari de Bellvitge disposarà d’un Centre d’Alta Precisió Diagnòstica amb la instal·lació d’un equip que integra en una única exploració la tomografia per emissió de positrons (PET) i la ressonància magnètica (RM), les dues eines de diagnosi per la imatge més avançades que existeixen a hores d’ara. El PET/RM, que integra informació anatòmica, funcional i molecular, serà el primer equip assistencial de la xarxa pública de l’Estat. La posada en marxa de l’equipament serà possible gràcies a la col·laboració filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu i convertirà l’Hospital de Bellvitge en un centre de referència per al sud d’Europa en la utilització d’equips PET/RM.
Aquest nou centre desplega per primera vegada a l’Estat el model europeu de diagnòstic per la imatge on les exploracions mitjançant PET/RM tenen un paper decisiu.
Els avantatges que ofereix un equip PET/RM són múltiples: augmenta la seguretat del pacient en reduir fins a un 60% la radiació que rep en relació amb un dispositiu PET/TC (tomografia per emissió de positrons i tomografia computada), millora la precisió diagnòstica –fet que permet seleccionar el tractament més indicat– i redueix el nombre de proves i els conseqüents desplaçaments i temps d’abordatge de la malaltia.
Des d’un punt de vista de gestió global, el PET/RM contribuirà a millorar la sostenibilitat del sistema públic de salut en optimitzar l’ús dels recursos, millorar la planificació dels tractaments, i evitar els sobretractaments i les proves innecessàries.
Les aplicacions diagnòstiques del PET/RM arriben a especialitats molt diverses: la detecció de càncers de pròstata i ginecològics, l’oncoendocrinologia, les patologies tumorals hepàtiques i del cervell, càncers de mama, de cap i coll i colorectals, malalties neurodegeneratives cardíaques, malalties inflamatòries i d’altres malalties minoritàries.
Gràcies a l’acord signat amb la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, es podrà comptar amb un equipament valorat en més de sis milions d’euros que posicionarà el nou Centre d’Alta Precisió Diagnòstica com un referent al sud d’Europa. D’aquesta manera, el sistema de salut català fa un pas de gegant en l’equitat a l’accés a una tecnologia puntera que l’equipararà als països europeus més avançats.
El nou dispositiu serà únic a la sanitat pública catalana, per la qual cosa s’establirà un sistema de citació unificada per a tot el territori, que inclourà també la població pediàtrica. Es preveu que entri en funcionament a finals del 2022 i que el puguin utilitzar uns 3.500 usuaris cada any.
Un nou model per integrar l’experiència del pacient
Durant l’acte de presentació del nou equipament, celebrat avui a l’Hospital Universitari de Bellvitge, el conseller de Salut, Josep M. Argimon, ha expressat el seu agraïment a la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu pel que ha qualificat de “filantropia d’alt impacte social”. “No es tracta de venir a instal·lar una tecnologia i marxar –ha remarcat– sinó que s’ha pensat molt bé quin valor donarà”. Argimon ha destacat també que el nou equipament “és un projecte de país que farà que la salut del conjunt de la ciutadania sigui millor”.
El nou Centre d’Alta Precisió Diagnòstica generarà un nou paradigma en el diagnòstic per la imatge i la medicina nuclear, un nou model que pren com a eix vertebrador l’experiència del pacient, des de la preparació de la prestació del servei fins a la seva avaluació, per millorar la seguretat i l’efectivitat de l’atenció.
En aquest sentit, l’Hospital de Bellvitge treballa ja en l’elaboració del Projecte Experiència del Pacient (adult i infants), que inclou, entre d’altres aspectes, la participació dels usuaris en el disseny de l’espai que acollirà el Centre d’Alta Precisió Diagnòstica, així com el desplegament del model per a l’articulació de sistemes de seguiment i d’avaluació de les mesures implementades de tot el projecte centrat en la millora de l’experiència del pacient.
L’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb una important expertesa acumulada en el camp del diagnòstic per la imatge. Va ser el primer centre públic a disposar d’un equip PET/TC i és l’hospital que realitza més proves diagnòstiques de PET/TC de tot l’estat. A més, en formar part del Campus Bellvitge, s’integra en un entorn tecnològic, científic i assistencial idoni per a un equipament com el PET/RM.
En concret, les institucions del Campus de Bellvitge constitueixen ja, en conjunt, un pol de referència de primer ordre a l’Estat en diagnòstic i tractament de precisió per la imatge, amb més de 4.000 m2 destinats a dues tomografies d’emissió de positrons i tomografia computada (PET/TC), dues tomografies per emissió de fotó simple i tomografia computada (SPECT/TC), una gammacàmera, una habitació de teràpia metabòlica, tres ressonàncies magnètiques, sis tomografies computades (TC), tres angiògrafs, set ecògrafs, dos mamògrafs, set sales de raigs X convencionals i la futura tomografia d’emissió de positrons i ressonància magnètica (PET/RM).
El conjunt d’indicacions per a la utilització del nou PET/RM s’està elaborant, de manera pionera a Espanya, mitjançant una tasca multidisciplinària en la qual han participat diversos grups de treball.
La incorporació del PET/RM facilitarà, així mateix, el desenvolupament de nous projectes de recerca i docència, com ara un nou màster en Medicina Diagnòstica de Precisió amb la Universitat de Barcelona (UB).