L’Hospital de Bellvitge col·labora en un estudi innovador sobre l'ús de la patologia digital en el càncer de pulmó

- Recerca

El servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital de Bellvitge ha participat en un ampli estudi estatal que avalua la fiabilitat de la patologia digital per determinar amb més precisió el percentatge de cèl·lules tumorals en casos de càncer de pulmó no microcític.

Publicat a la revista científica Scientific Reports, que edita Nature, l’estudi ha comptat amb especialistes de nou centres hospitalaris, incloent-hi la Dra. Lara Pijuan, patòloga de Bellvitge.

L’objectiu de l’estudi ha estat analitzar si els patòlegs, utilitzant la patologia digital -que permet examinar i quantificar imatges de teixits tumorals a través de l’ordinador- juntament amb programes que segmenten i classifiquen cèl·lules, poden obtenir valors més precisos del percentatge de cèl·lules tumorals en mostres de càncer de pulmó, de manera que aquesta tècnica es pugui incorporar en el futur a la pràctica clínica. Aquesta tecnologia facilita la detecció de cèl·lules tumorals amb més detall, fet que pot ser molt útil per obtenir mostres amb un percentatge suficient de tumor per a tècniques com la seqüenciació genètica, clau per determinar possibles teràpies.

Els resultats d’aquest estudi han mostrat que, tot i la potencialitat de la patologia digital, encara hi ha certa variabilitat entre els professionals a l’hora d’interpretar i quantificar les imatges. Aquesta variabilitat es redueix després de formacions específiques, però l’estudi suggereix que el futur d’aquesta tecnologia pot avançar més ràpidament amb el suport d’intel·ligència artificial per augmentar la precisió i reduir la subjectivitat.

Cap a una millor precisió amb intel·ligència artificial

Segons la publicació, “la incorporació de solucions d’intel·ligència artificial en patologia digital pot representar un avenç important per estandarditzar diagnòstics i millorar la qualitat dels resultats per als pacients amb càncer.” L'ús de patologia digital amb IA permetria, en el futur, que les mostres tumorals fossin avaluades de manera més uniforme i fiable, facilitant el treball dels patòlegs i millorant els diagnòstics en càncer de pulmó.

Aquest estudi forma part del projecte INGENIO, que busca establir estàndards en patologia digital i correlacionar resultats amb altres dades clíniques i genètiques en pacients amb càncer de pulmó avançat.

Article de referència

Carretero-Barrio, I., Pijuan, L., Illarramendi, A. et al. Concordance in the estimation of tumor percentage in non-small cell lung cancer using digital pathology. Scientific Reports (2024). DOI: 10.1038/s41598-024-75175-w

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: