L’Hospital de Bellvitge acull la celebració del Dia del Donant d’Òrgans i Teixits, organitzada per l’OCATT

-

El dimecres 1 de juny, l’OCATT organitza, enguany amb la col·laboració de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), l’acte de celebració del Dia del Donant de 2022, amb el títol La donació en 365º. L’acte, que es farà a la sala d’actes de l’HUB, vol explicar, a través de l’experiència de sis convidats, la donació d’òrgans des de diferents punts de vista: la societat, els professionals i els testimonis.

Ruben Wagensberg i Andreu Dionís, parlaran de motivacions, escoles o diversitat cultural i religiosa; Nicolás Manito i Maria Bodí, oferiran la visió dels professionals i explicaran el funcionament intrahospitalari de la donació; i Contxi Caballé, mare d’una donant, i Elena Rosales, donant viva de ronyo, donaran el seu testimoni en primera persona.

L’acte es farà en format presencial, de les 12 h a les 13.40 h a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Bellvitge i també es podrà seguir en remot a través del canal de YouTube de l’Hospital i la pàgina de Facebook de l’OCATT.

Un creixement continu

L’activitat de donació i el trasplantament d’òrgans i teixits a Catalunya segueix augmentant a bon ritme aquest 2022, i ja són 9 de cada 10 famílies les que accedeixen a donar. Aquest augment és especialment visible al consentiment a donar per famílies de difunts: des de l’1 de gener fins el 30 d’abril de 2022, els hospitals catalans han gestionat 111 donants cadàver reals, que representen un 8,8% més que el mateix període de l’any passat (102). “Una xifra que, de mantenir-se fins a finals d’any, ens permetria superar de nou els 40 donants per milió de població”, contextualitza Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

Vegeu les dades de donació i trasplantamenents a Catalunya de gener a abril de 2022

I és que, després dels estralls de la pandèmia de la COVID-19, la dinàmica que ens ha portat a ser un dels referents mundials en matèria de donació i trasplantament, es comença a imposar de nou amb uns nivells d’activitat que recorden més els del 2019 que els dos darrers anys.

Les donacions augmenten

Una donació es comporta de manera molt diferent segons el tipus de donant. Mentre la mort encefàlica (cerebral) disminueix un 23% (49 vs. 64), la mort en asistòlia (cardíaca) augmenta un 63% (62 vs. 38) respecte l’any passat. “La donació en asistòlia controlada ha estat molt afectada per les restriccions hospitalàries a causa de la COVID-19 i ara, en una situació més normalitzada, ha recuperat la seva activitat”, explica Tort.

El 87% de les famílies han donat, al llarg d’aquest 2022, el consentiment a la donació dels òrgans i teixits d’un familiar difunt durant l’entrevista familiar. “Una notícia molt positiva que explica, en part, l’augment del nombre de donants. La situació actual als centres, sense restriccions a causa de la pandèmia, permet un tracte normalitzat amb pacients i familiars i facilita la creació dels espais de confiança tan necessaris alhora de plantejar la donació”, comenta el director de l’OCATT.

La donació de viu segueix a l’alça i en aquests primers mesos de l’any 2022, 52 persones han donat en vida un ronyó, 13 més (33,3%) que a finals d’abril de l’any passat. En conjunt, els hospitals catalans realitzen el 40-45% dels trasplantament renals de donant viu de tot l’Estat.

Pel que fa a la donació de teixits durant aquests primers mesos de 2022, també ha augmentat de manera considerable respecte el mateix període de l’any anterior, tant en nombre de donants cadàver gestionats (16,6%; 596 vs. 511) com en teixits obtinguts (14,0%; 915 vs. 803).

Els trasplantaments acceleren

Gràcies a les bones xifres de donació, els trasplantaments han augmentat un 10,4% en els primers quatre mesos de l’any (413) en comparació a l’any anterior (374). Segons Tort, “de mantenir-se aquesta activitat, i tot indica que el mes de maig el tancarem amb més de 100 nous trasplantaments, podríem acabar l’any relativament a prop d’aquells resultats històrics de l’any 2019”.

Per tipus d’òrgan, s’observa un augment dels trasplantaments renals (13,1%), dels pulmonars (34,5%) i dels pancreàtics (50,0%), mentre que baixen els hepàtics (-5) i els cardíacs (-1).

“Els resultats són molt positius i esperançadors, però seguim necessitant la confiança de la societat en el sistema de trasplantaments per donar resposta a totes les persones que estan esperant la seva oportunitat”, conclou Jaume Tort. A 30 d’abril de 2022, 1.215 persones segueixen esperant un òrgan a Catalunya.

Sense donants no hi ha trasplantaments

L’OCATT i el Sistema de Salut de Catalunya volen destacar la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que gràcies al seu gest altruista han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. Igualment, reconeixen la feina i el compromís de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que han contribuït a l’assoliment d’uns resultats excel·lents a Catalunya. I recorden que fer-se donant és tan senzill com decidir la teva voluntat de ser donant i compartir-la amb els teus familiars i amics.

Més informació al Canal Donació i Transplantament:

Més informació de l’acte del Dia_Donant_2022: La donació en 365:

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: