La Sra. Sílvia Cordomí, subgerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va participar el 13 de desembre a la taula rodona “Com caminar cap a un sistema sanitari més compromès amb l’entorn: organitzacions sanitàries i processos clínics més sostenibles”, que va tenir lloc en el marc de la jornada de presentació del document “Proyecto MAPIC+S”. L’acte es va celebrar a la Sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats.
En la seva intervenció, la subgerent de l’HUB va presentar les línies mestres de l’estratègia de responsabilitat social corporativa de l’hospital. Aquesta estratègia inclou quatre eixos d’actuació: organització (model de governança basat en la transparència i compromís per crear una organització ètica i socialment responsable), persones (motivació, retenció del talent, benestar de les persones, igualtat d’oportunitats, gestió de la diversitat, respecte envers tothom, millora de l’experiència del pacient i els seus acompanyants), medi ambient (optimització dels recursos a partir de les 4 R de la sostenibilitat: repensem, reciclem, reduïm i reutilitzem) i comunitat (incidir en el coneixement i el benestar de la població del nostre entorn).
Sílvia Cordomí va subratllar que “per crear un impacte, cal inculcar una cultura de sostenibilitat. El compromís dels directius és crucial, hem d’incorporar la sostenibilitat a la missió de la institució, establir objectius ambientals audaços i dedicar-hi recursos”.
Pel que fa a aquesta tasca, va precisar, es pot començar per “mesures senzilles, com ara cartells que incitin els professionals a utilitzar les escales, apagar els llums o reduir l’ús de les impressores” fins a arribar a l’àmbit de la gestió, on “gairebé tots els serveis són susceptibles d’incorporar clàusules de millora de gestió mediambiental i reducció de l’impacte de l’empremta ecològica: empremta de carboni en el procés, kg de CO2 per unitat de producte o servei adquirit, compra de materials amb etiquetes ecològiques, mesures d’eficiència energètica o estalvi d’aigua en processos com ara la diàlisi, per exemple”.
Sílvia Cordomí va insistir que les polítiques mediambientals i de responsabilitat social corporativa a la nostra institució no s’estan impulsant per imatge, sinó per convicció. D’altra banda, malgrat comptar amb plans estratègics clars, aquestes polítiques s’enfronten a desafiaments pràctics a l’hora d’implementar mesures, com ara la dificultat d’incloure clàusules mediambientals en contractes sense limitar la competència, o la reducció de l’ús de plàstics i envasos a quiròfans sense comprometre la seguretat del pacients.
També va destacar els reptes financers d’adoptar productes més sostenibles, que sovint són més cars, així com la dificultat de mesurar l’empremta de carboni dels processos i productes hospitalaris, ja que molts indicadors a banda dels de consum energètic encara estan en desenvolupament.
La jornada va tenir com a objectiu principal presentar el document de conclusions de la iniciativa MAPIC+S (Medi Ambient i Processos Clínics+ Sostenibles), promoguda per l’empresa farmacèutica GSK amb el suport de la Fundació ECODES, per tal d’impulsar la reducció de l’empremta de carboni en el Sistema Nacional de Salut mitjançant la sostenibilitat en processos clínics i organitzatius.