Un estudi liderat per la Unitat d’Immunodeficiències Primàries de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) indica que les vacunes enfront del SARS-CoV-2 són segures i eficaces en la majoria de pacients amb immunodeficiència.
Aquestes vacunes es van desenvolupar amb l'objectiu de protegir a la població de les formes més greus de COVID-19. Avui, s'han convertit en una de les eines principals per controlar la pandèmia. I, tot i que les vacunes estan sent molt efectives en les persones amb un sistema immunitari competent, encara no està ben establert la resposta que hi poden tenir les persones amb immunosupressió.
L'article publicat a la revista Frontiers in Immunology mostra que tres de cada quatre persones que presenten un defecte greu del sistema immunitari anomenat immunodeficiència comú variable produeixen anticossos i generen una resposta de les cèl•lules immunitàries correcta amb la vacunació. Per altra banda, la meitat de les persones que per causes mèdiques prenen medicació que redueix el nombre de cèl·lules B, les cèl·lules productores d'anticossos, no generen una resposta d'anticossos adequada després de la vacunació per SARS-CoV-2, però sí mostren una resposta cel·lular protectora en gairebé tots els casos. Per tant, malgrat l’aparent falta de resposta protectora d’anticossos, aquests individus també es beneficien de la protecció que confereixen aquestes vacunes a través de la resposta cel·lular.
El Dr. Xavier Solanich, investigador principal de l'IDIBELL i especialista del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Bellvitge apunta que, l’eficàcia d’aquestes vacunes en persones amb defectes immunitaris és inferior a la de la població sana, però continua sent molt elevada, i per tant, és una mesura de prevenció imprescindible per aquest col·lectiu.
A l'estudi també s'identifiquen factors predictors, com per exemple els nivells de determinades cèl•lules del sistema immunitari, que indiquen si un pacient amb defectes congènits respondrà o no a la vacuna del SARS-CoV-2. "Disposar de factors predictors pot ser molt útil en la pràctica clínica perquè pot permetre anticipar-nos a certes situacions. En el nostre estudi hem estat capaços de determinar-ne només en un dels subgrups de pacients, i per tant, calen nous estudis en aquest sentit" declara el Dr. Arnau Antolí, primer autor de l'article i investigador de l'IDIBELL i l'Hospital Universitari de Bellvitge.
Els investigadors apunten finalment que, no haver desenvolupat una resposta idònia a la vacunació no implica que aquests pacients hagin de presentar una COVID-19 greu. De fet, l’evolució de la COVID-19 està en part determinada per la immunosupressió però depèn en gran mesura de molts altres factors com l’edat avançada o certes comorbiditats.
Article de referència