Les infermeres de l’HUB mostren el seu lideratge en cures i innovació

- Formació

Amb una jornada per celebrar el lideratge infermer en la qualitat i la innovació de l’assistència i la recerca en salut, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha commemorat el Dia Internacional de les Infermeres (12 de maig).

La benvinguda ha anat a càrrec de Rosa Soldevila, directora d’Infermeria de l’HUB; Eva Olivera, subdirectora d’Innovació, Recerca i Universitats del centre i Jordi Adamuz, president del Comitè de Recerca HUB i cap del Grup de Recerca Infermera GRIN-IDIBELL, que han destacat alguns aspectes cabdals com ara el reconeixement de l’esforç, dedicació i professionalitat dels diferents perfils professionals de la infermeria; el rol essencial que juga la innovació en la definició dels nous rols infermers, amb un impacte social creixent, i el paper de la recerca com a veritable motor de canvi.

Posteriorment, la Dra. Pilar Delgado, vicerectora de Política Acadèmica de la UB i membre del Grup de Recerca Infermera GRIN-IDIBELL, ha definit els principals reptes de lideratge de la professió infermera en la conferència inaugural de la jornada. Ha subratllat l’evolució de la formació i el marc normatiu en les darreres quatre dècades, que ha permès la consolidació dels estudis de Grau, de doctorat, la millora de les condicions laborals del professorat i el reconeixement de la recerca infermera. “Quantes professions han assolit el que hem fet nosaltres en aquest període?” s’ha preguntat en veu alta.

Prova del creixent pes de la recerca en l’activitat infermera han estat els 8 projectes d’infermeres i infermers de l’HUB que s’han presentat a continuació en format elevator pitch (presentació breu que incideix sobre els trets més destacables d’un projecte). Moderats per Amparo Grijota i Jordi Castillo, han presentat el seus projectes:

- Cristobal Cañete (Cirurgia General i Digestiva). Irrigació transanal per a la síndrome de resecció anterior després de la cirurgia del repte.

- Joaquim Llauradó (Cirurgia Cardíaca). Efectivitat d’un protocol de cura amb apòsits oclusius quirúrgics en la prevenció de la infecció del lloc quirúrgic en la cirurgia cardíaca.

- Ana Cros, que va presentar el treball de la seva companya d’Urologia Marta Puig sobre la complexitat de les pacients intervingudes de vaginoplàstia.

- Esther Caballero (Consultes Externes). Risc de claudicació familiar en pacients amb Alzheimer. - Lorena Molero (Medicina Interna). Impacte de la covid en les intervencions educatives per a l’inici d’insulinització.

- Laura Garcia (Angiologia i Cirurgia Vascular). Implementació d’una IPA a la unitat assistencial d’angiologia i cirurgia vascular.

- Vanesa Garcia (Urgències). Els canvis de torn en un servei d’Urgències: anàlisi de traspàs d’informació.

- Laura González (Medicina Preventiva). Cribratge de sang oculta en femtes en pacient d’estudi d’inclusió en llista de trasplantament renal.

En una segona gran taula de debat han coincidit quatre professionals que estan preparant la seva tesi doctoral: Susana Asensio, subdirectora infermera de l'HUB; Laura de la Cueva, professora de la Facultat d'Infemeria de la UB; Hector Cabrerizo, infermer clínic de l'hospital, i Cristina Font, infermera assistencial de l'HUB, moderats per Jordi Adamuz i Andrea Urbina.

Una altra conferència ha posat la cloenda a l’acte. La Dra. Montse Montaña, infermera de l’Hospital Parc Taulí, ha ofert una altra mirada d’alguns dels reptes de futur de la professió infermera.

Vegeu aquí l'àlbum de fotos de la jornada