Les consultes més habituals sobre l’asma tanquen la 1a edició del cicle de conferències a la Biblioteca Bellvitge

- Formació

La Dra. Mariana Muñoz, coordinadora de la Unitat Funcional d’Asma del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), ha respost les 10 preguntes més usuals sobre l’asma que rep a la consulta en la cinquena i última sessió del cicle Disculpi, tinc un dubte... organitzada el 29 de maig a la Biblioteca Bellvitge

En cada trobada del cicle un especialista de l’hospital dona resposta a les 10 consultes més habituals que li plantegen els pacients. La Dra. Muñoz ha presentat i respòs les qüestions més freqüents davant un públic molt participatiu que li ha plantejat nombroses consultes.

Amb un llenguatge senzill i proper que ha connectat de seguida amb els assistents, la Dra. Muñoz ha definit en primer lloc l’asma com una malaltia inflamatòria dels bronquis molt habitual, de caràcter crònic i que pot millorar o ser controlada, però que no desapareix, no té una cura definitiva.

Entre les consultes habituals a les quals ha fet referència la Dra. Muñoz, ha figurat la incidència hereditària de l’asma en alguns pacients o les accions de prevenció per a fills de persones que la pateixen. En aquest sentit, ha destacat com a factors de risc que s’han de tenir en compte el tabaquisme dels progenitors, l’obesitat de la gestant, la seva dieta, la contaminació ambiental o les situacions de temperatures extremes. En qualsevol cas, ha destacat com a factor fonamental “el diagnòstic precoç i la identificació dels desencadenants de la malaltia, com ara els al·lèrgens i en general qualsevol element irritant que respirem”.

Pel que fa a una hipotètica addició que poden provocar els inhaladors, la Dra. Muñoz ha descartat aquesta relació excepte en algun cas molt concret en que es desenvolupa tolerància, com el d’un tipus d’inhalador, els de rescat, com el salbutamol, més populars fins fa uns anys i que ara només es prescriuen en casos concrets. D’altra banda, si que ha fet un especial èmfasi en la importància de fer un ús correcte dels inhaladors, i que la tècnica d’inhalació ha de ser verificada com a bona per l’equip assistencial en les visites, així com que cal recordar fer l’esbandida després de cada inhalació.

Una altra de les consultes habituals fa referència als tractaments de l’asma. Em aquest sentit, la Dra. Muñoz ha afirmat que els corticoides inhalats propicien una millora molt ràpida dels pacients, que poden fe esport o treballar, sempre que les condicions d’aquestes activitats no afectin directament a l’estat dels seus bronquis. S’ha de tenir en compte, ha conclòs, que no existeix una única prova diagnòstica per a l’asma “sinó que es tracta de múltiples proves, i de vegades no es pot detectar perquè es tracta d’una obstrucció dels bronquis variable, que no sempre és present”.

El principal objectiu de la col·laboració de l’HUB i la Biblioteca Bellvitge en el cicle de xerrades és traslladar a la ciutadania respostes senzilles i properes sobre malalties molt habituals de caràcter respiratori, neurològic, cardiovascular o de salut mental, entre d’altres, en un format distés i de proximitat amb el teixit social del barri.

Amb aquesta primera edició del cicle de conferències l’HUB i la Biblioteca Bellvitge reforcen la seva col·laboració, que es va iniciar el passat mes de desembre amb el projecte de lectura en veu alta per a pacients De viva veu.