L’asma sota control: L’Hospital de Bellvitge ofereix tallers i proves per a la ciutadania en el Dia Mundial

- Formació

L’activitat tindrà lloc el 6 de maig, Dia Mundial de l’Asma, al vestíbul de Consultes Externes i inclourà tallers educatius, espirometries i consells pràctics per conviure amb l’asma

La iniciativa vol sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia crònica que afecta prop del 5 % de la població adulta i posar en valor el paper clau de la infermeria en la seva gestió

La contaminació ambiental, els al·lèrgens, el fred, l’estrès, les infeccions víriques, determinades emocions i fins i tot el riure poden desencadenar una crisi d’asma

L’Hospital de Bellvitge se suma un any més al Dia Mundial de l’Asma, que se celebra internacionalment cada 6 de maig, amb una jornada de sensibilització oberta a tota la ciutadania que tindrà lloc el mateix dia, de 11 h a 13.30 h, al vestíbul de Consultes Externes del centre.

Organitzada per la Unitat Funcional d’Asma (UFASMA), la jornada comptarà amb tallers pràctics i espais educatius liderats per l’equip d’infermeria, així com espirometries forçades i sessions d’assessorament sobre l’ús correcte dels inhaladors.

L’eix central d’aquesta edició són els desencadenants de les crisis d’asma. Aquest és un tema sovint desconegut i que pot incloure des de la contaminació ambiental, els al·lèrgens o el fred, fins a l’estrès, les infeccions víriques, el riure o determinades emocions.

Hi ha molts factors que poden desencadenar una crisi d’asma i sovint no es coneixen: des de la contaminació i els al·lèrgens fins a l’estrès, les infeccions víriques o els canvis bruscos de temperatura, fins i tot el riure”, explica la Dra. Mariana Muñoz Esquerre, pneumòloga i coordinadora de la UFASMA. “El nostre missatge és clar: l’asma no té cura, però amb un bon control i coneixement, es pot fer vida normal”, afegeix.

Asma al·lèrgica, una de les formes més freqüents

Segons el Dr. Ramon Lleonart, cap del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital de Bellvitge, l’asma al·lèrgica és una de les formes més habituals d’asma, especialment en infants i adolescents. “Aquest tipus d’asma està relacionat amb la sensibilització a al·lèrgens com els àcars de la pols, el pol·len, els fongs o el pèl d’animals”, ha incidit.

“L’asma al·lèrgica forma part de la gran família de les malalties al·lèrgiques, com la rinitis o la conjuntivitis al·lèrgica, i sovint es presenta de manera conjunta amb aquestes. En aquests casos, parlem d’al·lèrgia respiratòria”, segons ha explicat el Dr. Lleonart. En el cas de l’asma al·lèrgica, el tractament pot incloure immunoteràpia (vacunes) específica contra l’al·lergen causant”, ha destacat el cap del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital de Bellvitge.

Una malaltia crònica freqüent i infravalorada

L’asma és una malaltia inflamatòria crònica dels bronquis que provoca dificultat per respirar, tos persistent i opressió toràcica. Afecta persones de totes les edats, però és més prevalent en dones adultes. Es calcula que un 5% dels adults pateixen asma a Catalunya.

Segons la Dra. Muñoz, el diagnòstic precoç i la identificació dels desencadenants són claus per millorar la qualitat de vida de les persones amb asma i evitar visites a urgències o hospitalitzacions. També insisteix en la importància de fer un ús correcte dels inhaladors, revisar la tècnica d’inhalació amb el personal sanitari i mantenir sempre a mà la medicació de rescat.

Bellvitge, centre de referència en asma greu

La Unitat Funcional d’Asma (UFASMA) de l’Hospital de Bellvitge és un equip multidisciplinari especialitzat en asma greu i de difícil control, reconegut per la Societat Espanyola de Pneumologia (SEPAR) i la Societat Espanyola d’Al·lergologia (SEAIC) per la seva excel·lència assistencial i trajectòria en recerca.

Des de la seva creació el 2018, la UFASMA treballa per oferir diagnòstics més precisos, tractaments innovadors (alguns d’ells d’administració hospitalària) i una millor coordinació amb l’atenció primària. A més, és líder en l’àmbit estatal en l'impuls de diversos projectes d'innovació sanitària i telemedicina, amb l'objectiu d'aportar valor afegit a l'assistència clínica i també impulsa accions educatives com la jornada del 6 de maig que busca no només sensibilitzar, sinó també empoderar els pacients, famílies i visitants amb informació pràctica i contrastada. “Saber què desencadena l’asma, entendre com funciona el tractament i fer els canvis adequats en l’estil de vida són passos fonamentals”, conclou la Dra. Muñoz.

Subscriu-te al nostre butlletí mensual "Fes Salut", amb informació de salut per a tothom.