Especialistes en rehabilitació i fisioteràpia de la Unitat multidisciplinar post-covid de l’Hospital de Bellvitge incideixen en la importància de practicar exercici gradual i individualitzat per minimitzar les seqüeles. El 6 d’abril se celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física, que promou l’exercici com una eina de salut i benestar per a mantenir un estil de vida saludable.
La Unitat multidisciplinar post-covid de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) suma gairebé 3.000 visites relacionades amb símptomes persistents arran de la infecció per SARS_CoV2 entre 2020 i 2021. La gran majoria dels pacients presenten afectació pulmonar, unes seqüeles que es minimitzen amb tractament de fisioteràpia i exercici físic adaptat i gradual a càrrec de l’Equip del Servei de Medicina Física i Rehabilitació: metges especialistes en Medicina Física i Rehabilitació, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i logopedes.
“Passar una setmana a la UCI pot comportar la pèrdua de fins a un 25% de la massa muscular”, ha explicat la Dra. Rosa Planas, cap de Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’HUB. Així, al dany pulmonar, s’afegeix dany muscular i neurològic (polineuromiopatia del pacient crític). És important la valoració i diagnòstic del metge rehabilitador per fer el diagnòstic d’aquestes seqüeles.
De la mateixa forma que es rehabilita el múscul d’un braç o de la cama, “el pulmó s’ha de rehabilitar amb la mateixa musculatura i expandir-lo. Cal ensenyar-los a recuperar i ampliar la capacitat pulmonar”, segons la Dra. Planas.
Empoderar el pacient gràcies a l’exercici físic
Pel que fa als pacients amb afectació mínima o lleu per la covid, aquests poden beneficiar-se de l’exercici físic aeròbic, gradual i adaptat sense sobreesforços, com estiraments al matí abans d’iniciar l’activitat o pautes de relaxació al vespre. És bàsic iniciar qualsevol sessió d’exercici amb escalfament i estirament així com finalitzar amb la fase de “tornada a la calma” o relaxació.
Tal i com apunta la Dra. Planas, “és molt important tenir en compte què ha provat i què li ha estat beneficiós o no a la persona afectada, i individualitzar les recomanacions sobre l’exercici físic, sempre sota la supervisió d’especialistes fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals”. El tractament s’adapta a les necessitats del pacient, plantejant treball funcional de potenciació d’extremitats superiors i inferiors, i treball aeròbic, reeducant alhora el patró respiratori i entrenant la musculatura respiratòria.
“L’exercici és antiinflamatori, somnífer, contribueix a la salut cerebral i redueix l’ofec. Això és especialment beneficiós per a les persones amb seqüeles per la infecció molts dels quals estem veient que presenten problemes a nivell cognitiu”, ha recordat l’especialista en Medicina Física i de la Rehabilitació. “També està clar que l’activitat física millora la salut del cor, ajuda a controlar el pes i resulta clau en la post-menopausa”, afegeix la doctora.
Una unitat pionera a l’Estat
La Unitat multidisciplinar post-covid de l’Hospital de Bellvitge es va crear de forma ràpida en una etapa molt inicial de la pandèmia, al maig de 2020. L’objectiu va ser donar resposta assistencial adequada i coordinada davant l’allau de pacients que presentaven símptomes respiratoris persistents després de la primera onada i que col·lapsaven encara més els serveis sanitaris. A més, cada onada de covid deixa un tot un conjunt de pacients que s’ha de diagnosticar, tractar i fer el seguiment de seqüeles.
En paral·lel, l’equip ha posat en marxa algunes línies d’investigació en col·laboració amb medicina d’Atenció Primària i entre diferents especialitats, a més de participar en projectes europeus.