El cap de la Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’HUB, el Dr. Joan Gornals, va recollir el Premi Fundació de la Societat Espanyola d’Endoscòpia Digestiva (SEED), becat amb 15.000€, durant el Congrés anual de la institució celebrat a Sevilla entre els dies 9 i 11 de novembre.
El premi s’emmarca en el projecte CarpeDiem, que inclou tres assaigs clínics multicèntrics aleatoritzats per a tres escenaris clínics d’obstrucció biliar maligna distal per patologia tumoral biliopancreàtica, i està coordinat per la Dra. Maria Puigcerver i la Dra. Júlia Escuer. A més, CarpeDiem es caracteritza pel seu caràcter multidisciplinar, amb la participació del Dr. Juli Busquets, cap de Secció de Cirurgia Pancreàtica de l’HUB, i la Dra. Berta Laquente, oncòloga i coordinadora de la Unitat Funcional de Tumors Pancreàtics de l’ICO i L’HDiR.
Concretament, l’assaig clínic guardonat és el CarpGiem, que té com a objectiu estudiar el drenatge biliar guiat per endoscòpia de la vesícula biliar en pacients pal·liatius amb icterícia obstructiva maligna, el que pot anar associat a una taxa de seguretat major. Durant la recollida del Premi a Sevilla, el Dr. Gornals va agrair a la SEED “el suport continuat a la investigació endoscòpica”.
Els dos estudis restants del projecte CarpeDiem s’especialitzen en tumors biliopancreàtics ressecables (CarpeDiem 1) i tumors biliopancreàtics borderline amb quimioteràpia prèvia a la cirurgia (CarpeDiem 2). El drenatge biliar per ecoendoscòpia pot associar un millor perfil de seguretat donat que evita la manipulació de la papil·la, associar també un menor temps de procediment i, per tant, comportar un menor retard entre l'interval des del dia del drenatge biliar endoscòpic i la cirurgia (CarpeDiem 1) o l'inici de la quimioteràpia (CarpeDiem 2)