La Insuficiència Cardíaca, la gran desconeguda per la població, protagonista a la jornada “Salut i recerca” de Sinergia

-

“Viure amb insuficiència cardíaca és una carrera de fons i cal buscar l’equilibri amb l’autocura”, ha assegurat el Dr. Josep Comin, cap del Servei de Cardiologia de l’HUB i director del grup de recerca BIOHEART de l’IDIBELL en un col·loqui en el marc de Sinergia, la festa de la innovació i la recerca de l’Hospitalet. La part emocional d’aquesta malaltia l’ha tractada Rosario Moyano, coordinadora i psicòloga de l’Associació Coravant.

A Catalunya, tantes persones com habitants té Terrassa pateixen Insuficiència Cardíaca. No obstant això i malgrat l’alta prevalença, és una malaltia bastant desconeguda per a la població. El públic assistent ha tingut l’oportunitat de conèixer símptomes i signes per a reconèixer-la de la mans d’experts, a més d’aprofundir en la importància de la prevenció i l’autocura

La psicòloga Rosario Moyano s’ha sumat a emfatitzar la importància cabdal que les persones amb malalties cardíaques tinguin cura de la seva salut: “hem de ser pacients actius, tot i que els factors psicosocials, com les càrregues familiars o el context socioeconòmic no ho faciliten”. 

La sessió ha estat moderada per Laia Alcober, metgessa d’Atenció Primària i referent d’Insuficiència Cardíaca al SAP Sant Josep de l’Hospitalet de Llobregat. 

Darrere les TIC hi ha d’haver persones

El Dr. Comin ha aprofitat el col·loqui per introduir el projecte d’innovació eOSS, que està desenvolupant actualment l’equip de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Comunitària de l’Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb l’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’ICS.

Gràcies a la intel·ligència artificial i les dades biomètriques recollides pels dispositius dels pacients d’Insuficiència Cardíaca, s’espera poder preveure problemes cardíacs, hospitalitzacions i reingressos. 

“Un augment brusc de pes pot indicar-nos una retenció de líquids i, per tant, que la insuficiència cardíaca està empitjorant”, ha exemplificat el cardiòleg de l’HUB i investigador de l’IDIBELL. Si l’equip mèdic disposa d’aquestes dades en temps real, podrà actuar o donar indicacions al pacient. 

Ara mateix, gràcies al projecte eOSS s’estan monitoritzant 110 pacients d’insuficiència cardíaca amb hospitalització recent al territori de l’àrea Metropolitana Sud.