La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu atorga una beca a la Dra. Alexandra Pons per continuar la seva investigació puntera en cardiologia

- Formació

La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha atorgat tres beques per a estades curtes d'investigació biomèdica en centres de prestigi a l'estranger a Alexandra Pons de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)-Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el Dr. Jean-Baptiste Guichard de l'Hospital Clínic Barcelona i Maria Inmaculada Villanueva de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Des de 2013, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu recolza el talent científic i estimula la recerca biomèdica d'alt impacte acadèmic, clínic i social a Catalunya a través de les Beques Daniel Bravo, que aquest any celebren la desena edició. Aquestes beques van dirigides a investigadors d'hospitals i centres de recerca públics catalans en el camp de la cardiologia i les tècniques de diagnòstic no invasives, tenen una durada de tres a nou mesos i una dotació econòmica de 3.000 euros mensuals per a tot aquest període.

Diagnòstic precoç de cardiotoxicitat en pacients oncològics

Alexandra Pons és metgessa especialista en insuficiència cardíaca i oncocardiologia al Servei de Cardiologia del HUB i la Unitat de Cardiooncologia de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i investigadora al Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars (BIO-HEART) de l'IDIBELL. Actualment, està duent a terme el doctorat a la Universitat de Barcelona (UB). Pons ha escollit fer una estada de nou mesos a l'Hospital Royal Brompton a Londres, del Servei Nacional de Salut britànic (NHS), per dur a terme el projecte Clinical impact of early detection of cardiotoxicity using Fast Strain-Encoded Cardiac Magnetic Resonance in cancer patients undergoing chemotherapy.

Hi ha diversos tractaments oncològics que poden ser tòxics per al miocardi i provocar disfunció ventricular i insuficiència cardíaca als pacients. L'objectiu del projecte becat per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu és saber si l'strain miocàrdic (MyoStrain) en la ressonància magnètica cardíaca (RMc) és un bon mètode per diagnosticar en etapes inicials i monitoritzar la cardiotoxicitat dels pacients amb càncer.

“Sabem que la RMc és una bona eina per al diagnòstic i la monitorització de la cardiotoxicitat, amb un augment de sensibilitat respecte l'ecocardiografia. Si podem demostrar que l'ús de MyoStrain en la RMc és capaç de diagnosticar la cardiotoxicitat en fases subclíniques, serà un gran avenç ja que permetrà iniciar un tractament cardioprotector de forma precoç amb un probable impacte positiu en el pronòstic dels pacients” explica el Dr. Josep Comín, cap del grup BIO-HEART i mentor d'Alexandra Pons.

“Al finalitzar la residència en cardiologia m'he centrat en el camp de la cardiooncologia amb el desig de millorar el pronòstic dels pacients amb càncer i participar en el desenvolupament científic present i futur d'aquest camp en expansió. La Beca Daniel Bravo és una oportunitat única de col·laborar amb un centre pioner” remarca Alexandra Pons. El mentor de la investigadora catalana a l'Hospital Royal Brompton serà el Dr. Alexander Lyon, cardiòleg consultor honorari i director de la Unitat d'Investigació Biomèdica Cardiovascular (cBRU) de l'Hospital Royal Brompton.