Els pacients d’ictus tindran un nou seguiment personalitzat i remot després de l’alta mèdica

- Recerca

L’Hospital de Bellvitge coordina el projecte Strack, que pretén millorar la qualitat de vida de les persones que han superat un ictus i prevenir la seva repetició.

El Servei d’Atenció Primària Baix Llobregat i l’Hospital de Viladecans són els altres dos participants en el projecte, que planteja un nou model d’atenció integral dels pacients.

Les persones que pateixen un ictus passen a ser pacients crònics i amb necessitats sanitàries complexes en moltes ocasions. El primer any posterior a l’ictus és crític per determinar l’evolució futura del pacient, fet que fa especialment rellevant el seguiment en aquest període. El projecte Strack planteja un nou model d’atenció integral per garantir la continuïtat assistencial a partir de l’alta mèdica, especialment durant els dotze mesos següents a l’ictus. Està previst que el projecte comenci a funcionar en els propers mesos i quan estigui plenament implantat atendrà uns 540 pacients cada any.

L’eix central del projecte és un Pla de Salut o de Cures personalitzat que el pacient rep juntament amb l’alta mèdica. Aquest pla inclou una aplicació mòbil i dispositius que permetran la monitorització i l’autocontrol per part del pacient d’un seguit de paràmetres fonamentals, com ara la pressió arterial o la freqüència cardíaca. Mitjançant la interconnexió d’aquests dispositius amb l’app i la plataforma de telemedicina de l’hospital es podran monitoritzar les principals patologies de risc en aquests pacients, com ara la hipertensió, dislipèmia, diabetis, fibril•lació articular, insuficiència cardíaca o obesitat, entre d’altres. El Pla de Cures, que ha de ser entenedor per al pacient, també inclou pautes d’activitat física, exercicis de rehabilitació cognitiva i informació sobre la funció i les dosis dels medicaments prescrits, entre d’altres aspectes.

El Dr. Pere Cardona, coordinador de la Unitat de Neurovascular de l’Hospital de Bellvitge, subratlla com un dels principals trets del projecte Strack que “el pacient és el centre del procés assistencial de l’ictus i, més enllà dels professionals i el centre que l’atengui, s’apodera de la seva patologia, millorant l’adherència als tractaments i hàbits vitals més adients per a la seva salut”.

L’atenció primària té un paper clau en la reorganització de l’assistència continuada als pacients d’ictus que planteja el projecte Strack. L’Hospital de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans ingressen cada any més de 1.200 pacients per ictus, prop d’un 50% dels quals pertanyen a la mateixa àrea sanitària, fet que possibilita el seguiment de la malaltia als CAPs. “Des de l’Atenció Primària pot resultar més senzill monitoritzar els paràmetres que es requereixin i, si s’escau, traslladar la informació pertinent als especialistes hospitalaris”, segons destaca la Dra. Silvia Copetti, adjunta a la Direcció del Servei d’Atenció Primària Baix Llobregat Centre.

Amb el projecte es pretén facilitar l’adherència als tractaments, reduir descompensacions, visites innecessàries i repetició de proves, a més de facilitar la presa de decisions i la coordinació entre dispositius assistencials. Tal com indica el Dr. Cardona, el projecte Strack comportarà “millors resultats en la recuperació funcional després d’un ictus, assolir un baix risc de recurrència i un millor control dels factors de risc vascular”.

La corresponsabilització del pacient serà determinant per a la consecució dels objectius que es fixa el projecte Strack, ja que tal i com indica Silvia Copetti “un pacient conscienciat, autoresponsable, amb un bon grau d’autoconeixement i d’autogestió de la malaltia i per tant apoderat, és la clau per evitar episodis futurs i altres complicacions”.

Roche Diagnostic és el soci tecnològic del projecte, en adjudicar-se el concurs públic convocat fa uns mesos. L’empresa serà l’encarregada, entre altres aspectes, de facilitar els dispositius de control remot i de desenvolupar l’app, que han de contribuir a millorar la qualitat de vida i l’autonomia dels pacients.

El projecte Strack s’emmarca en el programa de Projectes de Compra Pública d’Innovació dins el Sistema Sanitari Integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), subvencionat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

edit-webform-itemsedit-actions

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: