El Coordinador de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca del Servei de Cardiologia del HUB, el Dr. José González-Costello, ha dirigit la revisió dels criteris de distribució de trasplantament cardíac a Espanya el 2023. Publicat a la Revista Espanyola de Cardiologia, l'article compta amb la conformitat de l'Associació d'Insuficiència Cardíaca-Societat Espanyola de Cardiologia (SEC-Associació d'Insuficiència Cardíaca), l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i la Societat Espanyola de Cirurgia Cardiovascular i Endovascular (SECCE). A més, altres professionals de l'Hospital Universitari de Bellvitge han participat en la revisió: la Dra. Eva Oliver, metgessa de la Unitat de Cures Intensives (UCI) i coordinadora de trasplantaments, el Dr. José Carlos Sánchez Salado, especialista del Servei de Cardiologia, i el Dr. Nicolás Manito, director del Programa de Trasplantaments fins a la seva jubilació.
El document suposa una aportació rellevant i revisa els criteris de distribució del 2017, a més de garantir un accés equitatiu al trasplantament cardíac (TxC). Les noves pautes pretenen prioritzar els pacients en situacions clíniques més compromeses, però millorant la supervivència després del TxC, així com facilitar l'accés al TxC a pacients no tributaris de DAVLD (dispositiu d'assistència ventricular de llarga durada).
L'article és el resultat d'una conferència de consens on van participar cardiòlegs, cirurgians cardíacs, pediatres i equips de coordinació de trasplantament de tot l’Estat, així com metges i infermeres de l'ONT. Els objectius de la conferència de consens van ser: analitzar l'organització i el tractament del pacient amb insuficiència cardíaca avançada i xoc cardiogènic a Espanya; fer una revisió crítica dels criteris de distribució i d'urgència per a TxC que s'apliquen a altres organitzacions de TxC; així com comparar els resultats dels pacients en llista i trasplantats abans i després del canvi de criteris efectuat a Espanya el 2017; a més, per últim, proposar nous criteris de distribució per a TxC a l’Estat fruit de l'anàlisi de l'evidència disponible i una discussió multidisciplinària.
El trasplantament cardíac continua sent la millor opció terapèutica per als pacients amb insuficiència cardíaca (IC) avançada que no responen al tractament mèdic convencional. Tot i això, el TxC està limitat pel nombre de donants, uns 300 a l'any al conjunt de l’Estat. Per això, el document és una contribució significativa i ha tingut una repercussió científica rellevant.
De l'article destaca l'anàlisi dels criteris de distribució de trasplantament cardíac a diferents organitzacions de trasplantament (Eurotrasplantament, França, Regne Unit i Estats Units). En els nous criteris de distribució es prioritzen els pacients més greus definits com aquells amb ACM (assistència circulatòria mecànica) biventricular respecte als portadors d'assistència univentricular, a semblança dels Estats Units. Per evitar un TxC fútil, es defineixen uns criteris estrictes de fracàs multiorgànic que no s'han de complir en els pacients per incloure'ls o seguir en codi urgent, semblant al resultat de risc utilitzat a França. S'elimina també el criteri de temporalitat de l'ACM que podria penalitzar els pacients que no presentaven complicacions amb l'ACM inicial i evitar una nova cirurgia amb l'objectiu de seguir en urgència.
Per llegir l’article complet: https://www.revespcardiol.org/es-revision-criterios-distribucion-trasplante-cardiaco-avance-S0300893223003299