En un gram de femta hi ha bilions de bacteris. Amb aquesta sorprenent dada va iniciar la seva xerrada el Dr. Jordi Guardiola, cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital de Bellvitge, el passat 26 de febrer al Centre Cívic Palmira Domènech del Prat de Llobregat. Prop de cinquanta persones van assistir a aquesta sessió divulgativa sobre la microbiota intestinal, el seu paper en la salut i la importància del trasplantament fecal
Durant la conferència, el Dr. Guardiola va explicar com la investigació en genètica molecular ha permès comprendre millor la microbiota intestinal. Aquest conjunt de microorganismes exerceix funcions essencials com la fermentació de fibra no digerible, l’obtenció d’energia, la protecció contra infeccions, el manteniment de la mucosa intestinal i la regulació del sistema immunitari. Segons el doctor, aquesta darrera funció és una de les més estudiades actualment.
Un dels aspectes més destacats de la xerrada va ser el paper de la microbiota en els primers moments de vida. «Quan un nadó neix, el seu sistema digestiu és estèril. Si el part és vaginal, la seva microbiota s’assembla a la de la mare, mentre que en els parts per cesària s’adquireix de l’entorn», va explicar el Dr. Guardiola. A més, va posar en relleu com factors ambientals com l’alimentació o la contaminació poden modificar la microbiota al llarg de la vida.
Per mantenir una microbiota saludable, el doctor va recomanar el consum de productes frescos i la reducció d’aliments ultraprocessats. També va destacar altres factors que la modulen, com l’ús d’antibiòtics, l’exercici físic i fins i tot l’entorn on es viu, ja sigui urbà o rural.
Un dels temes que va generar més interès entre el públic assistent va ser el trasplantament fecal, una tècnica s’utilitza en casos greus o recurrents de colitis produïda pel bacteri Clostridioides difficile, una malaltia directament vinculada a la alteració de la microbiota intestinal que provoquen els antibiòtics. Segons el Dr. Guardiola, aquest procediment permet la curació del 90% dels pacients, en comparació amb el 30% que es curen amb tractaments convencionals. Per dur-lo a terme, és imprescindible comptar amb donants joves i sans.
La sessió va concloure amb la menció a les investigacions en curs i amb alguns exemples de trasplantaments realitzats a l’Hospital de Bellvitge. A més, el Dr. Guardiola va informar que properament aquesta prestació estarà en el Sistema Sanitari Català, fet que suposa un pas endavant en el tractament de diverses malalties relacionades amb la microbiota intestinal.