Cirurgians de l’Hospital de Bellvitge restauren la funció d’una còrnia implantant-li un nervi de la cama

- Recerca

La neurotització corneal mitjançant microcirurgia era l’últim recurs per salvar la visió de l’ull de la pacient

Ha estat realitzada conjuntament per cirurgians del Servei d’Oftalmologia i el Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora

Cirurgians del Servei d’Oftalmologia i del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital Universitari de Bellvitge han practicat conjuntament una neurotització corneal. Es tracta d’una innovadora intervenció quirúrgica que reconstrueix mitjançant microcirurgia la connexió nerviosa de la còrnia amb l’ajuda d’un segment del nervi del tou de la cama (nervi sural) de la mateixa persona.

La intervenció, que s’ha practicat per primera vegada a Catalunya i per segona vegada a Espanya, ha permès salvar la visió de l’ull d’una pacient per a la qual ja no hi havia cap altra alternativa.

La pacient va patir fa uns anys una paràlisi facial que, entre d’altres conseqüències, li va provocar una pèrdua de sensibilitat nerviosa a l’ull. Aquesta pèrdua va acabar causant-li una úlcera corneal que li va impedir la visió. Tot i que se li va practicar un trasplantament de còrnia, l’implant va fracassar precisament per la manca de sensibilitat en aquesta zona de l’ull.

“Quan el pacient no és sensible al dolor –explica la Dra. Maravillas Abia, una de les oftalmòlogues que han participat en la intervenció– la còrnia va patint petits traumes repetitius que acaben causant-li greus afectacions i ceguesa”. En aquests casos, afegeix, “el trasplantament tampoc és la solució, ja que la nova còrnia acaba essent objecte del mateix procés patològic de base”.

Els pacients en aquesta situació no tenien fins ara cap altra opció de curació i se’ls cosia la parpella. L’aparició de la neurotització corneal, que restaura la sensibilitat nerviosa a la zona danyada mitjançant la transferència d’un segment de nervi sa, significa una nova oportunitat per salvar la visió. Segons el Dr. Oriol Bermejo, cirurgià plàstic que ha participat en la intervenció, “la neurotització fa temps que és un procés habitual en cirurgia reconstructiva per tractar altres tipus de problemes, i ara s’ha començat a aplicar a la restauració de la funcionalitat de la còrnia”.

En la intervenció feta a l’Hospital Universitari de Bellvitge, es va portar a terme simultàniament una neurotització corneal, un nou trasplantament de còrnia, i una extracció de cataracta. A més d’ajudar a recuperar la visió, la intervenció va tenir també una finalitat estètica.
Els cirurgians van extreure un segment del nervi sural, situat al tou de la cama, i el van utilitzar per connectar la zona danyada amb un altre nervi de la regió ocular en bon funcionament. L’extracció del nervi del tou de la cama no va causar a la pacient cap problema important. L’operació es va realitzar mitjançant microcirurgia, una disciplina de precisió que utilitza instruments especialitzats i un microscopi quirúrgic per garantir la correcta perfusió del teixit trasplantat.

Van col•laborar-hi especialistes del Departament d’Òrbita i del Departament de Còrnia del Servei d’Oftalmologia, així com cirurgians del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora. La intervenció va ser un èxit i la pacient va ser donada d’alta a les vint-i-quatre hores i va aconseguir recuperar parcialment la visió de l’ull.

Aquesta innovadora intervenció, que ja s’estudia aplicar a un segon cas a Bellvitge, ha estat possible gràcies a l’àmplia expertesa dels diferents serveis que hi ha col•laborat. En concret, el Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge és centre de referència estatal (CSUR) en diversos procediments quirúrgics oncològics i no oncològics, i el Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora és una unitat capdavantera a l’Estat en microcirurgia.