Bellvitge lidera un estudi pioner per predir la mortalitat en pacients crítics respiratoris i optimitzar els recursos sanitaris

-

El projecte BELL-RICU busca desenvolupar una escala predictiva de mortalitat per a les Unitats de Cures Respiratòries Intermèdies (UCRI) i integrar-la en una app d’ús clínic. L’estudi multicèntric, que lidera l’Hospital de Bellvitge, compta amb la participació de la majoria de les UCRI actives de Catalunya. 

La Dra. Mercè Gasa, pneumòloga i responsable de la Unitat d’Hospitalització del Servei de Pneumologia de l’Hospital de Bellvitge, és la investigadora principal del projecte BELL-RICU. “Malgrat el seu paper clau, no existeixen escales específiques de predicció de mortalitat adaptades a les UCRI, i actualment es fan servir models pensats per a unitats de cures intensives, que no reflecteixen la realitat dels pacients respiratoris, habitualment de més edat, amb comorbiditats i fragilitat”, segons explica la Dra. Gasa.

El projecte BELL-RICU neix amb la voluntat d’optimitzar l’estratificació del risc i la presa de decisions clíniques a les Unitats de Cures Respiratòries Intermèdies (UCRI). Aquestes son àrees especialitzades que atenen pacients respiratoris aguts de complexitat intermèdia que no requereixen l’ingrés a una UCI, però tampoc poden ser atesos en una planta convencional.

L’objectiu principal del projecte és la construcció i validació del Model BELL-RICU, una escala predictiva de mortalitat a 30 dies desenvolupada mitjançant bioestadística i intel·ligència artificial. Aquest model es posarà a prova en la UCRI de l’Hospital de Bellvitge, que coordina l’estudi, i serà validat en la resta d’UCRI col·laboradores de Catalunya.

Les fases clau del projecte són el desenvolupament del Model BELL-RICU amb eines de bioestadística convencional, la validació del model a nivell intern (Bellvitge) i extern (altres hospitals de Catalunya), l’exploració d’un nou model predictiu mitjançant bioenginyeria avançada (IA) i finalment el disseny d’una app clínica per a la seva implementació àgil i universal.

Un projecte col·laboratiu amb impacte a tot Catalunya

L’estudi és de caràcter prospectiu, multicèntric i amb una durada prevista de tres anys, i compta amb la participació de gairebé totes les UCRI actives del territori català: Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona), Hospital Dr. Josep Trueta (Girona), Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), Parc Taulí (Sabadell) i Vall d’Hebron (Barcelona).

Aquesta xarxa permetrà disposar de dades reals i fiables que ajudin a establir criteris objectius d’ingrés i gestió de pacients a les UCRI, millorant l’ús dels recursos i garantint una atenció equitativa i basada en l’evidència.

Cap a una sanitat més eficient, predictiva i equitativa

El projecte BELL-RICU forma part de l’estratègia del grup UCRI-CAT de la Societat Catalana de Pneumologia per promoure la recerca col·laborativa i traslacional en salut respiratòria. A llarg termini, es preveu que els resultats permetin millorar l’eficiència del sistema sanitari, la qualitat de l’atenció i la supervivència dels pacients respiratoris aguts.

Aquest projecte ha rebut l’Ajut Extraordinari 2025 de la Fundació Ramon Pla Armengol, la Barcelona Respiratory Network, la Societat Catalana de Pneumologia i la Fundació Catalana de Pneumologia. L’ajut, dotat amb 100.000 euros, té com a objectiu impulsar projectes d’innovació amb impacte directe en la salut respiratòria i la gestió dels recursos sanitaris.

Subscriu-te al nostre butlletí mensual "Fes Salut", amb informació de salut per a tothom.