Superbacteris i la resistència als antibiòtics protagonitzen una nova xerrada divulgativa de l’HUB a l’Hospitalet

-

De què parlem quan ens referim a un superbacteri? Fem un bon ús dels antibiòtics? Aquestes van ser dues de les preguntes que van mirar de respondre professionals de l’Hospital de Bellvitge i de l’Atenció Primària Metropolitana Sud el passat 8 de juny en una nova conferència del cicle de xerrades de divulgació científica impulsat per l’HUB amb motiu del seu 50è aniversari.

Evelyn Shaw, coordinadora del programa PROAP per optimitzar l’ús dels antibiòtics i subdirectora de l’Hospital de Bellvitge; Mar Ronda, integrant també del grup i del Servei de Malalties Infeccioses de l’HUB, i Gemma Rodríguez, coordinadora del grup PROAP a la Direcció d’Atenció Primària Delta, van se les encarregades de la xerrada divulgativa, que es va desenvolupar al Casal de la Gent Gran de Sant Josep.

Buscant sempre l’aproximació divulgativa i amena alhora, les professionals van començar per establir les diferències entre bacteris -conviuen amb nosaltres- i virus, microorganismes també però que necessiten introduir-se com a paràsit en una cèl·lula. Els antibiòtics són antibacterians, mai antivirus, un aspecte que sovint no es té en compte. Van explicar com fins al 1960 el desenvolupament de nous antibiòtics va viure la seva època daurada.

L’últim antibiòtic es va descobrir l’any 1990. Gairebé des d’aleshores hem començat a parlar de la resistència als antibiòtics, que s’ha d’entendre a partir del concepte One Health. Els antibiòtics s’utilitzen a l’agricultura, la ramaderia i la salut humana. En parlar de resistència, s’han de tenir en compte les tres vies, van destacar, i fer polítiques globals, perquè els tres àmbits estan interconnectats per desembocar en el concepte d’una única salut. Desenvolupar nous antibiòtics és un procés llarg i que requereix molta inversió econòmica.

De tot aquest context se’n deriva l’aparició dels superbacteris, resistents a tot l’espectre d’antibiòtics disponibles i l’aparició dels quals respon també a l’abús dels antibiòtics. Van plantejar aleshores què podem fer enfront aquesta situació i la resposta passa per quatre preceptes molt bàsics:

- No automedicar-se.

- No recomanar antibiòtics a amics i familiars.

- Completar els dies de tractament indicats pel metge.

- Higiene de mans, sempre.

Les professionals van presentar també el Joc dels Antibiòtics, desenvolupat a l’HUB per aprendre a fer un bon ús de forma senzilla i divertida. Després de respondre a les preguntes del públic, la xerrada es va cloure amb la projecció d’un vídeo divulgatiu que és un magnífic resum de que suposa fer un ús responsable de les medicacions i en concret dels antibiòtics.

Podeu veure el vídeo en aquest enllaç

Amb les primeres quatre conferències ja realitzades, el cicle de xerrades científiques es reprendrà el proper 28 de setembre amb una sessió dedicada a l’atenció i les cures d’infermeria en els ingressos hospitalaris a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: