El Dr. Albert Pons-Escoda, del Departament de Neuroradiologia de l’IDI-Hospital Universitari de Bellvitge, ha publicat aquest mes de febrer a la prestigiosa revista American Journal of Neuroradiology (AJNR) una revisió i actualització de la radiologia dels limfomes que afecten el cervell, en la qual es posa èmfasi en les novetats de les recents classificacions de l’Organització Mundial de la Salut de 2021 i 2022.
El treball, que el Dr. Pons-Escoda ha dut a terme en cooperació amb altres neuroradiòlegs de l’IDI-Bellvitge i especialistes de la Unitat de Neurooncologia de Bellvitge, es titula Imaging of Lymphomas Involving the CNS: An Update-Review of the Full Spectrum of Disease with an Emphasis on the World Health Organization Classifications of CNS Tumors 2021 and Hematolymphoid Tumors 2022, [Link: http://www.ajnr.org/content/early/2023/02/23/ajnr.A7795] i els seus altres autors principals han estat els Drs. Pablo Naval-Baudín, Roser Velasco, Noemi Vidal i Carles Majós.
En aquest article de revisió, s'actualitzen àmpliament coneixements sobre la radiologia dels limfomes cerebrals. L’autor principal destaca que l’evolució de les tècniques d'imatge i els recents canvis en les classificacions de l’OMS “estaven deixant desactualitzats múltiples conceptes de la malaltia que era important exposar de manera clara i concisa perquè fossin entesos per la comunitat mèdica en general i la neuroradiològica en particular”.
Del treball s’hauria de desprendre un major coneixement d'aquest tipus de tumors, que destaquen per ser el segon tumor cerebral més freqüent després dels gliomes. Aquest coneixement optimitzat permetrà una major rapidesa en el diagnòstic de la malaltia que pot ser de gran rellevància per al maneig dels pacients.
En primer lloc, a diferència –per exemple– dels gliomes, els limfomes no s’han d’operar, i una biòpsia sol ser suficient per prioritzar un tractament mèdic basat en la quimioradioteràpia. També, davant d’una sospita radiològica, caldria evitar l’administració de corticoides (sovint utilitzats en pacients amb tumors cerebrals) abans d’obtenir la biòpsia diagnòstica, ja que aquests fàrmacs podrien emmascarar i endarrerir indesitjablement el diagnòstic.
Atès que les noves classificacions de l’OMS són molt recents, s’espera que aquest sigui un treball amb una vigència relativament llarga i de referència internacional en aquest camp durant els propers anys.