Un total de 6 treballs realitzats per professionals del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) s’han presentat en el XIII Congrés Català de Citopatologia, organitzat per la Societat Catalana de Citopatologia els passats 14 i 15 d’abril a l’Hotel Carlemany de Girona.
Un dels treball aportats per l’HUB va ser guardonat amb el premi al millor pòster del Congrés. Es tracta d’un estudi pilot comparatiu entre la punció aspirativa guiada per ultrasonografia endobronquial i la criobiòpsia ganglionar transbronquial per a l’avaluació d’adenopaties mediastíniques (Oriol Gibert, Roger Llatjós, Pere Trias-Sabrià, Alexandra Matrero, Eider Rodiño, Núria Baixeras, Rosa López, Marta Díez, Marta Plana, Gerard Jené, Alejandro Lozano, Laia Toll, Pol González, Fina Climent, Andrea Venegas i Lara Pijuan), realitzat conjuntament amb l'equip d’Ecoendoscòpia del Servei de Pneumologia de l’HUB.
A més s’ha presentat un altre pòster, Punció aspiració amb agulla fina guiada per ultrasonografia endoscòpica (PAAF-USE) de pàncrees. Estudi retrospectiu de 8 anys d’experiència en un centre terciari (Eider Rodiño, María Cruz García, Marina Gómez, Javier Martínez, Alba Zanca, Núria Baixeras, Roger Llatjòs, Nerea Gálvez, Sonia García, Alicia Domingo, Oriol Gibert i Lara Pijuan).
D’altra banda, quatre treballs més van ser escollits pel comité científic com a comunicacions orals, una d'elles explicant la història de l'Escola de Citologia (per a TSAPiC) i tres més presentades per residents, amb coordinació de les Dres. Núria Baixeras i Lara Pijuan, que també és l’actual presidenta de la Societat Catalana de Citopatologia. Són les següents:
- Formant citotecnòlogues, “la història interminable”, de Rosa María Campos.
- Estudi comparatiu de l'eficàcia de la citologia convencional i BLADDER EPICHECK® en la detecció de recurrències en el seguiment del carcinoma urotelial d'alt grau, de la Dra. Alejandra de Carvalho.
- Resultats del pilot d'implementació del cribratge del càncer de cèrvix amb prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) i automostra, de la Dra. Irene Blázquez.
- Seqüenciació massiva (NGS) en mostres citològiques de càncer de pulmó. Experiència d'un hospital terciari, de la Dra. Eugenia Quiros.
Un centenar de professionals han participat en el XIII Congrés Català de Citopatologia, que ha comptat amb el Dr. Eduardo Alcaraz, de l’Hospital Morales Messeger de Múrcia, com a ponent convidat, a més d’experts de centres catalans, com ara la Dra. Carmela Iglesias, de l'Hospital del Vall Hebrón; el Dr. Francesc Tressera, de l'Hospital Universitari Dexeus; el Dr. Francesc Alameda, patòleg jubilat coordinador del programa de Qualitat de la Societat espanyola de Citologia; la Dra. Claudia Robles del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer i Anna Ferran, citotecnòloga de l'hospital Parc Taulí de Sabadell.