Professionals de l’hospital han participat de forma activa en dos actes celebrats el passat 28 de febrer amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries. D’una banda la Dra. Mònica Povedano ha participat en una de les taules de la jornada que ha organitzat la Plataforma Malalties Minoritàries a la Pedrera de Barcelona. A la tarda el Dr. Antoni Riera-Mestre ha parlat de les fites i reptes de les MM en una conferència a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallés.
La Dra. Povedano, cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia, ha participat en una taula dedicada a l’equitat en l’accés als tractaments d’ata complexitat que en moltes ocasions necessiten les malalties minoritàries.
El Dr. Riera-Mestre, cap del Servei de Medicina interna de l’HUB i coordinador del Grup de Malalties Minoritàries del centre, ha resumit en la conferència promoguda per l’Ajuntament de Sant Cugat les principals fites assolides en l’abordatge de les MM, tenint en compte la seva heterogeneïtat, així com el molts reptes que tenen per davant els especialistes que treballen en l’atenció i la recerca al voltant d’aquestes patologies minoritàries.
Ha enfocat la seva intervenció en la sensibilització i l’acostament a l’abast de les malalties minoritàries, donat que hi ha unes 7.000 patologies d’aquest tipus, que afecten entre un 6% i un 8% de la població. Segons ha explicat, unes 7.000 persones pateixen alguna MM a Sant Cugat (la població total és de 95.725 habitants). Ha destacat els avenços assolits en l'atenció als pacients: formació d'unitats especialitzades; desplegament de la genètica; recerca o noves teràpies, incidint però en el camí que queda per recórrer i els aspectes a millorar.
També ha subratllat que a Catalunya existeix un nivell molt elevat d'atenció als pacients amb MM, i “especialment a l’HUB, on tenim un Grup que integra diferents unitats interprofessionals de malalties minoritàries, el que ens permet trobar sinèrgies, ser més eficients i avançar més ràpid i millor cap a una assistència excel•lent als pacients”.