La 3a sessió del Club de Lectura Bioètica per a professionals, celebrada a l’Hospital de Bellvitge, el 17 de desembre, va comptar amb la presència de Ramon Solsona, l’autor del llibre “L’home de la maleta”, protagonista de la trobada. Durant gairebé hora i mitjà l’escriptor barceloní va dialogar sense descans amb els membres del club al voltant de la novel·la amb que va guanyar el Premi Sant Jordi l’any 2010.
Ramon Solsona va explicar que la cadascuna de les seves novel·les té com a punt de partida quelcom que el fa reflexionar, en el cas de L’home de la maleta va ser el sentit de la família. “A partir d’aquí vaig crear de la manera més creïble el personatge protagonista, un home gran, amb una salut de ferro, amb problemes per entendre el sentit de la família i que no entén l’evolució del món”.
La novel·la s’articula al voltant d’un antic músic d'orquestres de ball, vidu, que decideix un bon dia fer la maleta i viure un mes a casa de cada una de les seves tres filles. L'home sempre ha anat a la seva i, ara, les filles el sorprenen amb una vida i un models de família que no entén. Descol·locat però gat vell, mira al seu voltant amb una mirada càustica i explica el que veu en un relat divertit i sense complexos, tal com raja. “És una tragèdia, però que volia que fes somriure”, va afirmar Solsona. Un supervivent, un individualista obsessionat per la família, un espavilat que necessita afecte que quan menys s'ho espera es troba amb que les investigacions obertes sobre el seu passat fan un tomb sorprenent que el trasbalsen.
Amb una prolífica trajectòria en el camp de la ficció, el periodisme i la poesia, Ramon Solsona va afirmar que concep l’ofici d’escriptor des d’un punt d’autoexigència continua, amb la satisfacció extraordinària que dona crear personatges.