Les edicions 58 i 48 del congrés nacional de la SEMICyUC (Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias) i de la SEEIUC (Sociedad Española de Enfermería y Unidades Coronarias), respectivament, s’ha celebrat entre els dies 4 i 7 de juny a Málaga amb la participació de professionals de l’Hospital de Bellvitge en diferents comunicacions, pòsters i taules.
En el congrés de la infermeria intensiva, Laia Gascón va presentar una comunicació oral amb els resultats del projecte d’ús de la realitat virtual per a l’abordatge del dolor i ansietat en els pacients crítics en la retirada de drenatges toràcics. Les conclusions del projecte mostren una significativa reducció dels nivells de dolor i angoixa i una satisfacció molt alta entre els pacients que van utilitzar les ulleres envers els del grup de control. A més, d’altres professionals han presentat cinc pòsters i Gemma Via ha participat en dues taules rodones i ha coordinat un taller de sedació inhalatòria.
Els professionals de l'Hospital de Bellvitge que formen part del grup Fragil-Es-UCI: Gemma Via; Vicente Corral; Jordi Torreblanca i Laia Martínez han col·laborat en l'estudi multicèntric Validez predictiva de la escala de fragilidad Clinical Frailty Scale-España sobre el incremento de la dependència tras el alta hospitalària. Resultados preliminares, que ha obtingut el premi a la millor comunicació oral del Congrés.
La participació dels professionals d’infermeria de l’HUB l’ha completat Albert González, que ha estat un dels docents en un simposi sobre teràpies renals. En el congrés de la SEEIUC també han participat amb dos comunicacions orals fisioterapeutes de l’HUB, i més concretament l’Helena Cabo ha presentat una d’elles, centrada en l’avaluació de la fisioteràpia intensiva en pacients covid.
De la seva banda, en el congrés nacional de la SEMICyUC han tingut una participació molt activa les dres. Ana Ochagavía i M. Paz Fuset. La primera ha presentat dues ponències, centrades en la disfunció cardiovascular en el pacient crític COVID-10 i en la metodologia de la redacció i publicació d’articles científics.
A més, la Dra. Ochagavía ha moderat una taula sobre les lliçons apreses durant la pandèmia i la seva possible perdurabilitat (organització en temps d'alta demanda; prevenció i maneig de la infecció a l’UCI, estratègies ventilatòries en la insuficiència respiratòria greu i síndrome post-UCI), que poden ser útils per aplicar-los a la pràctica clínica i organització de les UCI.
La Dra. M. Paz Fuset ha participat en una taula rodona sobre el rol de l’intensivista en la medicina extrahospitalària, tot abordant les possibilitats de millora de la regionalització i el transport d’ECMO a Espanya; ha moderat una presentació de pòsters orals i ha fet una conferència sobre el paper del suport circulatori mecànic en el shock cardiogènic. Cal subratllar, per últim, que en el decurs del congrés s’han presentat tres comunicacions de professionals de l’HUB.