Aquests resultats s’estan exposant en el marc del 42nd International Symposium on Intensive Care & Emergency Medicine (ISICEM 2023), que se celebra del 21 al 24 de març a Brussel·les. ISICEM és un dels congressos més prestigiosos de l’especialitat a nivell mundial. Se celebra cada any des del 1980 i atrau més de 6.200 participants d’un gran nombre de països.
El primer dels treballs presentats per l’Hospital de Bellvitge ha estat l'anomenat estudi SIRAKI-00, que es va portar a terme entre el 2013 i el 2016 conjuntament amb l’Hospital de Sant Pau, i que va aconseguir demostrar els beneficis de l’hemodiàlisi contínua en relació amb l’hemofiltració contínua en el pacient sèptic.
En segon lloc, avui s’hi presenten els resultats preliminars del primer estudi que demostra que l’ús d’una tècnica d’adsorció connectada a la circulació extracorpòria durant la cirurgia cardíaca podria reduir la incidència de fracàs renal agut a través d’una disminució del patró inflamatori. Es tracta de l’anomenat estudi SIRAKI-02, també liderat des de l’Hospital de Bellvitge, i que s’ha fet en col·laboració amb l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital Germans Trias i Pujol. Si es poden confirmar aquests resultats, es podrà establir l’ús rutinari d’aquests dispositius en els pacients de risc que se sotmeten a cirurgia cardíaca amb circulació extracorpòria.
En tercer lloc, avui s’hi presenten també per primera vegada els resultats de l’estudi NIVAR, un treball que es va iniciar en l’etapa final de la pandèmia en col·laboració amb el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, i que ha avaluat la utilitat de la bioimpedància elèctrica en els pacients amb insuficiència respiratòria hipoxèmica que necessiten suport ventilatori no invasiu.
La col·laboració amb professionals de l’àmbit de la fisiologia de l’esport d’alt rendiment especialitzats en una visió de l’esforç físic continuat ha permès identificar aquells elements que poden ser més útils a l’hora de predir l’èxit o el fracàs de la ventilació no invasiva. Això obrirà la possibilitat d’elaborar noves estratègies d’optimització nutricional i de fisioteràpia respiratòria i motora que fins ara no s’havien plantejat en aquest tipus de malalts.
La presentació dels treballs en el marc del congrés ISICEM 2023 va a càrrec del Dr. Xosé Pérez Fernández, facultatiu especialista del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i un dels autors principals dels estudis.