La investigació presentada demostra que les emulsions lipídiques riques en oli de peix milloren el perfil lipídic dels pacients amb hipertrigliceridèmia tractats amb nutrició parenteral, i els seus resultats canviaran el protocol intern del maneig d’aquests pacients. El treball ha estat possible gràcies a la beca d’ajuts per a projectes de recerca clínica HUB 2017 concedida a la Dra. Elisabet Leiva, del Servei de Farmàcia, i ha comptat també amb la col·laboració dels serveis d’Endocrinologia i Nutrició, Cirurgia General i Digestiva i Laboratori Clínic.
La hipertrigliceridèmia és una complicació metabòlica freqüent associada a l'administració de greixos o glucosa en la nutrició parenteral. L’assaig clínic va avaluar l’eficàcia i seguretat de les emulsions lipídiques intravenoses d’oli de peix en adults hospitalitzats amb nutrició parenteral i hipertrigliceridèmia.
Els resultats han demostrat com la substitució d’emulsions lipídiques d’origen vegetal per oli de peix en aquest grup de pacients no només millora la concentració de triglicèrids en sang sinó també el perfil de lipoproteïnes, amb una reducció important de les VLDL a partir del dia 3 post-randomització.
Aquesta reducció es manté en les dues branques tractades amb oli de peix fins almenys 3 dies un cop iniciada la ingesta oral. Aquesta estratègia permetrà millorar l’abordatge de la població seleccionada oferint-li una millor alternativa i alhora evitant reduir l’aportació calòrica i el risc de dèficit d’àcids grassos essencials.
Els autors de l’estudi han estat Elisabet Leiva, Josep Llop, Montserrat Colls, Lorena Santulario, Leticia Garrido, Mónica Fernández, Bárbara Fernández Cidón, Mònica Miró, Núria Virgili, Leandre Farran, Pedro Alia i Maria B. Badia.