Sovint parlem que treballem en una gran família fent referència al fet que a l'Hospital Universitari de Bellvitge hi ha a la vora de 5.000 treballadors. Això vol dir que si afegim els usuaris i totes les persones que envolten i que diàriament visiten les nostres instal·lacions, convivim diariament unes 10.000 persones. Aquesta xifra és mes pròpia d'un poble gran o d'una ciutat petita que d'un lloc de treball pròpiament dit.
Tot i que dins aquesta petita ciutat hi ha diàriament multitud d'histories de les quals ens sentim orgullosos, també hi trobem malauradament situacions que poden escalar de manera violenta. I és que cada persona que s'acosta a l'Hospital de Bellvitge ho fa amb tota una sèrie de circumstàncies que en ocasions no permeten mostrar la seva cara més amable. Conscients d'aquesta situació, ja fa temps que hem posat fil a l'agulla de diferents maneres:
S'ha posat en marxa un sistema per a recollir i notificar totes aquelles situacions de violència. El programari PREVEN és on recollim tota aquesta informació i ens permet prendre decisions basant-nos en dades objectives. La Unitat Bàsica de Prevenció és qui s'encarrega d'analitzar aquest registre de situacions que distorsionen el nostre dia a dia. S'analitzen totes les notificacions que registren els comandaments per a poder impulsar mesures concretes en funció de les situacions registrades.
S'han incrementat les reunions de coordinació tant amb els equips de seguretat privada com pública per a recordar els protocols d'actuació i per a revisar-los si s'escau. També s'han revisat els protocols interns de les unitats on hem detectat més nombre de situacions de violència per a dotar els equips i les persones d'eines per a prevenir i actuar davant d'aquestes situacions de manera professional i coordinada.
Així mateix, hi ha hagut la participació d'àrees especialment sensibles a aquesta situació com són el Servei d'Urgències, revisant i impulsant el protocol d'actuació. També s'hi ha implicat directament la Unitat d'Atenció a la Ciutadania recordant els usuaris els seus drets però també els seus deures, i els Serveis Jurídics i la Direcció de Persones, que acompanyen els professionals en les situacions en què sigui necessari.
Tot aquest esforç constant de tots els professionals ha estat acompanyat també de la formació tant dels comandaments, dels quals ja hem format el 100%, i els professionals, 200 dels quals han participat en una formació presencial. Per tal de seguir millorant, ens hem proposat que l'any vinent tot aquest esforç arribi a moltes més persones.