L’ICO i Bellvitge fan més de 400 dessensibilitzacions medicamentoses anuals a pacients en quimioteràpia

- Recerca

La dessensibilització medicamentosa és una eina eficaç i segura que consisteix en la inducció d’una tolerància temporal a un fàrmac amb el què un pacient ha patit prèviament una reacció d’hipersensibilitat, permetent que aquest pugui continuar rebent el seu tractament tot i ser al·lèrgic.

En els darrers anys s’ha produït un augment en l’ús de tractaments oncològics i hematològics i, de forma paral·lela, han augmentat el nombre de reaccions al·lèrgiques als mateixos. Aquestes reaccions al·lèrgiques fan que molts pacients hagin d’abandonar els seus tractaments de primera línia, sovint quedant-se sense alternatives igual d’eficaces i veient-se afectats el seu pronòstic i qualitat de vida.

Per tal de combatre aquestes reaccions medicamentoses que afecten a pacients que han de rebre un tractament quimioteràpic, l’ICO l’Hospitalet compta amb el suport de la Unitat de Dessensibilització a Fàrmacs Oncohematològics (UDFOH) coordinada pel Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, format per un equip multidisciplinari liderat per al·lergòlegs experts en aquest procés.

Aquesta unitat avalua, mitjançant les últimes tècniques de diagnòstic i valoració de riscos, tots els i les pacients oncohematològics que en el context del seu tractament presenten una reacció d’hipersensibilitat.

Per tal de garantir la màxima difusió científica de la seva activitat, la UDFOH fomenta la col·laboració internacional. Així doncs, el Dr. Ricardo Madrigal del St. Bartholomew’s Hospital de Londres és un reconegut expert internacional en l’estudi d’hipersensibilitat i dessensibilització a fàrmacs oncohematològics que, des de fa un temps, col·labora amb la UDFOH com a research advisor i, a més, ha presentat el model ICO a diversos fòrums internacionals impulsant així les oportunitats científiques d’aquesta unitat.

Què és la dessensibilització medicamentosa?

La dessensibilització medicamentosa és una eina eficaç i segura que consisteix en la inducció d’una tolerància temporal a un fàrmac amb el qual un pacient ha patit, prèviament, una reacció d’hipersensibilitat, tot permetent que aquest pugui seguir rebent el seu tractament tot i ser al·lèrgic. De fet, a la UDFOH es tracten al voltant de 100 pacients a l’any i es porten a terme més de 400 dessensibilitzacions anuals a pacients al·lèrgics per tal d’evitar que aquests abandonin el seus tractaments i poder així millorar la seva qualitat de vida.

La “provocació controlada” una important eina diagnòstica

La Unitat de Dessensibilització a Fàrmacs Oncohematològics (UDFOH), a banda de la seva tasca assistencial, també realitza recerca per analitzar els resultats obtinguts en la seva unitat i poder demostrar l’eficàcia de les dessensibilitzacions. En la darrera publicació científica realitzada per la UDFOH a la revista JACIP (The Journal of Allergy and Clinical Inmunology: In Practice), una de les revistes del món de l’al·lergologia més rellevants, han analitzat les més de 600 dessensibilitzacions a fàrmacs dutes a terme a l’ICO l’Hospitalet durant aquests últims dos anys en les que el 100% han estat completades amb èxit.

En aquest estudi, també es valida l’ús de l’estratificació de risc amb proves cutànies i l’ús de la prova de provocació controlada als pacients. La provocació controlada és una eina diagnòstica molt important, ja que permet eliminar el “fals etiquetatge” d’al·lèrgia, terme conegut en anglès com delabeling, en pacients que després d’haver presentat una reacció durant el tractament, i sense haver realitzat cap estudi posterior, són diagnosticats d’al•lèrgia al fàrmac. D’aquesta manera s’impedeix que el tornin a rebre o, en alguns centres que disposen de l’opció, s’acaben sotmetent a dessensibilitzacions innecessàries.

A la UDFOH es va implementar la provocació controlada a mitjans de l’any 2018 i, des d’aleshores, ha permès “desetiquetar” fins al 24% dels pacients valorats, evitant així 226 dessensibilitzacions innecessàries i permetent que aquests pacients rebin el seu tractament de forma segura. Per l’al·lergòloga especialista de la Unitat de Dessensibilització a Fàrmacs Oncohematològics (ICO-HUB), Paula Vázquez, “gràcies al suport d’aquesta unitat, en els darrers 2 anys s’ha aconseguit descartar en un 24% dels pacients qualsevol al·lèrgia a tractaments quimioteràpics i biològics gràcies a la provocació controlada. Durant aquest període de temps, el Programa de Dessensibilització de la UDFOH també ha permès dur a terme 648 dessensibilitzacions ràpides amb un èxit del 100%, permetent que tots els pacients que van ser inclosos al programa poguessin continuar rebent, dins un entorn de màxima seguretat, els seus tractaments de primera línia malgrat ser-ne al·lèrgics”.

Podeu consultar l’estudi el en el següent enllaç: Delabeling Patients from Chemotherapy and Biologicals Allergy: Implementing Drug Provocation Testing.