Responsabilitat Social Corporativa

L’Hospital Universitari de Bellvitge vol ser una organització responsable socialment, que vetlla per la millora de la qualitat de vida de la comunitat. És per això que un dels seus objectius estratègics és desenvolupar una cultura de transparència i responsabilitat social. 

La Responsabilitat Social Corporativa és una manera de liderar les organitzacions que es basa en la gestió sostenible dels impactes que l'activitat genera sobre els seus usuaris, treballadors, comunitats locals, medi ambient i, en general, sobre la societat.

La Gerència Territorial Metropolitana Sud, com a ens socialment responsable, ha desenvolupat el seu propi Pla de Responsabilitat Social Corporativa (Pla RSC 2021-23). Durant l’any 2022 hem dut a terme 140 accions, 39 de les quals les podràs conèixer amb més detall i amb material gràfic en aquest enllaç.

L’HUB duu a terme una estratègia activa en favor de sostenibilitat mediambiental i l’optimització de recursos. Seguint el concepte Cuidem Persones | Cuidem el Planeta s’han i hi ha planificat implantat mesures que es poden categoritzar segons 4 R de la sostenibilitat: Repensem, Reciclem, Reduïm i Reutilitzem.

Repensem

Duem a terme campanyes de sensibilització per tal que tothom prengui consciència de la importància del seu paper individual en aquest àmbit. D’aquesta manera, es cerca la col·laboració de tothom per assolir els objectius de les altres erres. Recentment hem fet la campanya de sensibilització pel Dia del Medi Ambient i la Campanya de sensibilització de l’ús racional de l’aigua.

Aquí hi trobeu una infografia interactiva amb trucs per afavorir la preservació del Medi Ambient 

Reciclem

El darrer trimestre de 2022 vam instal·lar contenidors per a piles. I a principis del 2023 hem instal·lat màquines de reciclatge de plàstic i llaunes Reciclos. Així mateix, també es genera material informatiu per a professionals sobre l’ús òptim de gestió de residus sanitaris.

Reduïm

Per tal de reduir la generació de residus s’implanten diverses mesures, com ara la instal·lació de 5 fonts d’aigua potable en la cafeteria de l’hospital i l’obsequi d’una ampolla reutilitzable per a tots els professionals del centre. Això també ha afavorit l’ús d’envasos en formats sostenibles. Altres accions que s’estan duent a terme per tal de reduir l’empremta ecològica de l’hospital són: la detenció de rec en episodis de sequera; el projecte d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a cobertes (objectiu assolir un 5% del consum total); la instal·lació d’enllumenat de baix consum i d’encesa de llums per presència; el sistema de control d´enllumenat i la regulació automàtica del nivell llum; l’apagat de llums de vigilància per la nit; la posada en marxa en mode automàtic de les refredadores.

Medi ambient HUB

En línia amb l’estratègia de sostenibilitat “Cuidem Persones | Cuidem el Planeta”, l’any 2022 hem participat conjuntament amb l’Atenció Primària Metropolitana Sud (APMS) en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb un projecte d’economia circular de l’ICS. Concretament, hem donat una segona vida a llençols de l’Hospital de Bellvitge. Amb la participació de la Fundació Engrunes, s’han reutilitzat fins a 3.000 Kg de tèxtil que substituirà fins a 300.000 bosses de plàstic de l’hospital i de l’APMS.

Vegeu-ne el vídeo aquí

economia circular ICS Bellvitge

Com que “Cuidem Persones | Cuidem el Planeta”, des del juliol de 2022, donem excedents alimentaris, com ara plats envasats sense obrir o menús que no arriben a servir-se, a entitats socials locals, tot assegurant la seguretat alimentària. En el marc d’aquesta iniciativa, l’HUB ha signat un conveni amb el projecte Pont Alimentari, que fa arribar els excedents a la Fundació La Vinya i la Fundació Àurea, entitats sense ànim de lucre que atenen persones en situació de vulnerabilitat de l’Hospitalet de Llobregat. Al cap del primer mig any, ja s’havia reduït el malbaratament alimentari molt significativament, tot havent donat fins a 3.796 racions.

Medi ambient HUB

Són molts els estudis que associen l’art i l’escriptura a la millora del benestar emocional i la salut. Els contes col·laboratius de l’Hospital de Bellvitge, estrenats amb motiu de la Diada de Sant Jordi de 2022, estan cocreats per tots aquells professionals del centre que volen participar a la iniciativa.

A partir d’un primer paràgraf, cada nou participant crea el següent en una cadena d’escriptura compartida. El conte acabat s'imprimeix tant en paper com en format digital, acompanyat d'il·lustracions també creades expressament per a l'obra, i es distribueix entre els pacients i a l'equip humà de l’hospital.

Troba aquí tots els contes col·laboratius de Sant Jordi de l'HUB

conte colaboratiu hub

  • L’Hospital Universitari de Bellvitge ha fet un acord amb l’associació Música en vena per humanitzar les estades hospitalàries a través de la música en directe per a pacients, familiars i professionals. Música en Vena és una entitat sense ànim de lucre que fomenta l’ús de la música amb finalitats terapèutiques. El projecte contempla la realització d’un miniconcert cada mes en un espai assistencial de l’hospital.  Els microconcerts van dirigits principalment a pacients i familiars, encara que també en poden gaudir els professionals del centre. Les actuacions corren a càrrec de músics voluntaris que interpreten diferents gèneres musicals i s’adapten a les necessitats específiques de cada entorn.
Música en vena HUB

  • L'Hospital Universitari de Bellvitge, amb la col·laboració de societats científiques i associacions de pacients, organitza al llarg de l'any diverses activitats obertes a la ciutadania. L'objectiu és conscienciar a la població i fer educacio sanitària en relació malalties cròniques com la diabetis mellitus tipus 2, la insuficiència cardíaca, el tabaquisme, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) o la insuficiència renal, entre d’altres. L'oferta inclou taller educatius, jornades de conscienciació social, activitats dirigides i foros de pacients. 
Jornades amb pacients HUB

  • Bellvitge Art és l'àrea artístico-cultural de l'Hospital Universitari de Bellvitge. Des de desembre de 1989, aquesta iniciativa pionera dins de la xarxa hospitalària de Catalunya i Espanya impulsa la realització d’esdeveniments artístics de tota mena al centre.
  • La seva principal activitat és l’organització d’exposicions d’arts plàstiques en dos espais: el vestíbul de l'edifici de Consultes Externes, i la planta baixa de l'edifici principal. Estem convençuts que la col•laboració contínua de pintors, dibuixants, fotògrafs, escultors, artesans, músics, ceramistes i altres artistes ajuda a fer més confortable l'estada dels malalts i és un factor de motivació per als professionals.
  • En la mesura en què tot el que mostra una institució parla d’alguna manera als usuaris de quin és el tarannà de l’entitat, Bellvitge Art vol ser una expressió del compromís dels professionals de l’hospital amb la sensibilitat i amb una medicina més humana.
Expo CCEE HUB

  • L'Hospital col•labora amb entitats del territori i promou la participació institucional i dels professionals en iniciatives de cooperació internacional i solidaritat.
Cooperació HUB

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: