Parotidectomia: principals detalls

La parotidectomia consisteix a extreure part o tota la glàndula paròtide. Es realitza sota anestèsia general i es fa a través d’una incisió al davant l’orella i el coll.

Els éssers humans disposem de diverses glàndules encarregades de fabricar saliva que ens permet lubricar els aliments i iniciar el procés de la digestió a nivell de la cavitat oral. Aquest fet té lloc gràcies a les glàndules salivals menors, de petita mida situades a tota la boca i, principalment, gràcies a les glàndules salivals majors, que són tres: glàndula paròtide, glàndula submaxil·lar i glàndula sublingual.

Imagen
glandules salivals majors HUB

S’especifiquen més detalls en relació amb les glàndules paròtide i submaxil·lar, que són les que més freqüentment poden presentar patologia.

Glàndula paròtide: situada als dos costats per davant de l’orella i per sobre de la mandíbula. Drena a dins de la boca a través d’un conducte anomenat conducte de Stenon. És important conèixer que per dins de la glàndula hi passa i es divideix el nervi facial que és el nervi encarregat de moure els músculs que permeten gesticular la cara (arrugar el front, tancar l'ull, somriure, bufar, moure el llavi, fer expressions facials...). Aquest nervi divideix la glàndula en una part superficial i una part profunda.

Imagen
nervi facial glandula parotida HUB

Glàndula submaxil·lar: situada a la part alta del coll de manera bilateral per sota de la mandíbula. Drena a dins de la boca a través d’un conducte (conducte de Warthon) que va a parar a sota de la llengua als costats del frenell lingual. Al voltant, hi passen tres nervis que són d’importància: el nervi lingual, que porta la sensibilitat (tacte) a la llengua, el nervi hipoglòs, que permet moure la llengua i el nervi marginal, que és una branca del facial, encarregat de moure el llavi.

Quan realitzem una cirurgia sobre les glàndules salivals?

Patologia litiàsica i/o inflamatòria: les glàndules, així com passa amb el ronyó, poden formar petita sorreta o pedres anomenades litiasis que poden obstruir els conductes de drenatge. Això pot produir clínica de:

-Còlics salivals: inflamació de la regió de les glàndules i dolor amb el menjar o els estímuls salivals.

-Parotiditis/Submaxilitis: inflamació pròpiament de la glàndula que, degut a la retenció de la saliva que no drena, pot fer que s’infecti requerint analgèsics, antiinflamatoris i antibiòtics si és el cas.

Patologia tumoral: es poden formar tumors a les glàndules que consisteixen en lesions nodulars que creixen i ocupen espai deformant la zona i podent causar molèsties locals com dolor. La majoria d’elles són benignes, però davant la sospita s’ha de completar el diagnòstic i valorar el seu tractament per un Cirurgià Maxil·lofacial.

Després de valorar riscs i beneficis, el/la Cirurgià o Cirurgiana Oral i Maxil·lofacial li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte el motiu principal que el porta realitzar el procediment i el seu estat de salut. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir.

És possible que el/la cirurgià/na que el visiti a la consulta, qui realitzi l’operació i el que el visiti a la planta no sigui el mateix. En qualsevol cas, tots són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans de la intervenció com durant l’ingrés.

  • Els temes que li explicaran seran els següents:
  • Quins tipus de cirurgia existeixen i en què consisteixen?
  • Quins són els principals abordatges quirúrgics?
  • Quins són els riscos de la cirurgia?
  • Consentiment informat Quins tipus de cirurgia existeixen i en què consisteixen?

Existeixen tres tipus principals de cirurgia glandular:

Litectomia: consisteix a extreure les litiasis (pedres) que han causat l'obstrucció a les glàndules. Habitualment es realitzen amb incisions (talls) intraorals (per dins de la boca). La majoria de casos es poden fer sota anestèsia local o, si no, sota anestèsia local + sedació. En alguns casos es pot requerir anestèsia general. L’ingrés de la mateixa cirurgia habitualment serà en règim Cirurgia Major Ambulatòria.

Imagen
litectomia HUB

Submaxil·lectomia: consisteix a extreure la glàndula submaxil·lar afectada. Es realitza sota anestèsia general i es fa a través d’una incisió al coll. Requereix habitualment un ingrés hospitalari de tipus Curta Estada (24-48h).

Imagen
submaxilectomia esquerre HUB

Parotidectomia: consisteix a extreure part o tota la glàndula paròtide. Es realitza sota anestèsia general i es fa a través d’una incisió al davant l’orella i el coll. Requereix habitualment un ingrés hospitalari de tipus Curta Estada (24-48h). Donat per dins hi passa el nervi facial (encarregat de moure la cara) i s’intenta sempre evitar lesionar el mateix existeixen diferents tipus de cirurgia que s’adaptaran segons el cas del pacient i indicació quirúrgica:

-Parotidectomia superficial: s’extreu només la part superficial de la paròtide, preservant el nervi.

-Parotidectomia total conservadora: s’extreu tota la glàndula (superficial i profunda) preservant el nervi.

-Parotidectomia total no conservadora o radical: s’extreu tota la glàndula sense preservar el nervi, en casos de tumoracions malignes.

Imagen
abordatge parotidectomia HUB

Quins són els tipus d’abordatges quirúrgics?

Donat es tracta dels territoris facials i cervicals, es té cura de minimitzar les incisions i realitzar-les en les localitzacions més estètiques.

Litectomia: abordatges intraorals (per dins de la boca) amb petites incisions que van a buscar les pedres i els conductes de drenatge.

Submaxil·lectomia: incisió cervical externa per sota de la mandíbula.

Imagen
incisió submaxilectormia HUB

Parotidectomia: incisió per davant de l’orella (preauricular) que descendeix pel lòbul de l’orella continua descendint per cervical o s’arqueja pel lòbul de l’orella. El disseny de la incisió depèn de molts factors (localització del tumor, tipus de pell, plecs cutanis...) i s’escollirà el dia de la cirurgia segons els mateixos pel cirurgià principal.

Imagen
incisions parotidectomia HUB