Bellvitge, un hospital amb ADN social

Feu click aquí per accedir a la infografia original d'El Periódico

 

08-05-22 © El Periódico Català, BEATRIZ PÉREZ

És el centre sanitari d'Espanya que més trasplantaments renals en adults va realitzar el 2021. Malgrat l'aturada que va suposar la pandèmia de covid-19, l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), a l'Hospitalet de Llobregat, va fer 193 trasplantaments renals, 45 més que el 2020 i només tres menys que el 2019, quan va batre tots els rècords. El HUB, que aquest 2022 compleix mig segle, és un referent en trasplantament renal.

Però aquesta és només una dada en la seva història perquè, més enllà dels seus èxits, si hi ha una cosa que destaquen els seus professionals és l'orgull de treballar en aquest centre sanitari. El sentit de pertinença. La proximitat. La infermera Araceli Chacón, cap de l'àrea de cirurgia cardíaca i cardiòloga, va començar a treballar-hi el 1979. «Al treballar aquí desenvolupes un ADN HUB i et transformes en un bellvitger», assegura.

Al costat d'aquest companyerisme que destaca aquesta infermera, les xifres demostren l'alta capacitat quirúrgica del centre. Que l'hospital no para mai. El 2020, últim any del qual l'hospital té dades, Bellvitge va realitzar 17.931 intervencions de cirurgia major. El 2020 va ser l'any en què va esclatar la covid-19 i l'hospital, com tots, va haver d'ajornar la cirurgia no urgent. Malgrat això, va tancar l'any amb tota la cirurgia oncològica i cardíaca dins dels temps de garantia.

«La pandèmia ens ha canviat molt. Ho fèiem tot d'un dia per l'altre i sense l'atenció primària, no hauríem sortit endavant», assegura Cristina Capdevila, directora del centre, qui afegeix que «Bellvitge és un centre altament quirúrgic» i, per això, ella va triar formar-s'hi.

La crisi de la covid-19 ha sigut la més dura de la història de l'hospital. Bellvitge va haver de transformar-se i va construir un edifici polivalent per atendre les urgències i hospitalitzacions per coronavirus.

El de professional per realitzar els procediments assistencials més complexos. Compta amb 5.200 professionals. És l'hospital de referència terciària per a tot l'eix sud de Catalunya i dona cobertura assistencial a més de dos milions d'habitants. Pertany a l'Institut Català de la Salut (ICS).

La construcció de l'Hospital de Bellvitge va començar el 1970 i es va inaugurar el 1972. L'edifici es va concebre amb uns criteris arquitectònics similars als de l'Hospital de la Vall d'Hebron i l'Hospital Universitari La Paz de Madrid. El 1975, es va convertir en símbol de la lluita dels metges interns residents d'Espanya pel reconeixement de la seva activitat assistencial amb un contracte laboral. El 1978, va realitzar el seu primer trasplantament renal. El 1980, va reformar la seva estructura de govern i va passar a impartir docència dels tres últims cursos de Medicina i Cirurgia de la Universitat de Barcelona.

El 1995, la Generalitat va crear l'Institut Català d'Oncologia (ICO), a partir dels serveis oncològics de l'Hospital de Bellvitge. Avui dia, el centre sanitari fa les intervencions oncològiques, però és l'ICO el que realitza els tractaments dels pacients.

El centre sanitari, referent en trasplantaments renals, compleix 50 anys convertit en tot un símbol de l'Hospitalet. Professionals i pacients destaquen l'orgull 'bellvitger' que senten.