Al·lèrgia al pol·len: informació fonamental

Què és el pol·len?


Els pòl·lens són grans microscòpics que es formen a les flors de les plantes i que serveixen perquè aquestes formin fruits i es reprodueixin.

Són causa freqüent d’al·lèrgia, i poden donar símptomes d’asma, rinitis i/o conjuntivitis.

Hi ha pol·len tot l’any perquè cada planta té la seva pròpia època de pol·linització. Tot i així, la primavera és l’estació en què més plantes deixen anar pol·len.

Segons el clima, més o menys fred, i segons el règim de pluges d’una zona determinada, en dependrà el tipus de pol·len predominant, la seva concentració atmosfèrica, i, fins i tot, el període de pol·linització.

És per això que algunes persones milloren o estan lliures de símptomes si passen la temporada pol·línica en una àrea geogràfica on aquell pol·len és minoritari.

També és per això que algunes persones experimenten un empitjorament dels símptomes si es traslladen a una altra zona on el calendari pol·línic varia lleugerament.

En general a les zones costaneres hi ha menys concentració de pòl·lens que a l’interior.

  1. És molt important saber a quines plantes s’és al·lèrgic per intentar d’evitar-les sempre que sigui possible: segon habitatge, jardins públics, parcs infantils, descampats, vacances...
  2. Durant el període de pol·linització cal evitar el contacte directe amb aquests pòl·lens: per exemple, anar a la muntanya, tallar la gespa, escombrar jardins o voreres, etc. Si no es pot evitar, cal protegir-se amb una mascareta.
  3. Si es viatja en automòbil durant l’època pol·línica, les finestres del cotxe han d’estar tancades, encara que sigui de nit (algunes plantes tenen el pic de pol·linització màxim a última hora de la tarda o al vespre).
  4. Cal evitar les sortides a l’aire lliure els dies ventosos, perquè sol haver-hi un augment de la concentració atmosfèrica de pol·len. Per contra, les concentracions de pol·len disminueixen els dies plujosos.
  5. Les ulleres de sol poden alleujar la irritació conjuntival i el llagrimeig.
  6. Alguns diaris o pàgines web publiquen periòdicament els nivells atmosfèrics de pol·len. Si aquest nivell és alt augmentar les precaucions.

El calendari estacional simplificat per pòl·lens més prevalents a la nostra àrea us pot servir d’ajuda:

  Gener Febrer Març Abril Maig Juny Juliol Agost Setembre Octubre Novembre Desembre
Parietària     X X X X X X X X    
Gramínies       X X X X          
Olivera         X X            
Plàtan ornamental     X X                
Blets         X X X X X      
Xiprer X X X                  
Plantatge       X X X            

Els webs d’interès més recomanables són:

  • Es pot obtenir informació de la pàgina oficial de la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica a la web: scaic.cat
  • Es pot consultar la previsió setmanal de pòl·lens a les diferents zones de Catalunya a la web http://lap.uab.cat/aerobiologia, entrant a l’apartat “Predicció de la setmana en PDF”.