Una nova tècnica quirúrgica en cirurgia d’espatlla desenvolupada a l’Hospital de Bellvitge desperta interès internacional

-

Professionals del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) han desenvolupat una nova tècnica de Latarjet artroscòpica que no utilitza metall per a la cirurgia de la inestabilitat d’espatlla. Aquest agost se n’ha fet una demostració en una retransmissió en directe des del centre hospitalari català per a un dels cursos internacionals de referència, el Rosario Complex Knee Shoulder (Rocks), a Argentina. 

Latarjet és la tècnica quirúrgica més emprada per a la cirurgia d’inestabilitat de l’espatlla. Consisteix en la transferència de la coracoide amb el tendó conjunt a la zona del defecte anterior de la glenoide, que és el plat on s’articula el cap de l’húmer o bola i que formen l’articulació de l’espatlla. Ara, per primera vegada i gràcies a l’expertesa de l’equip de l’HUB, s’ha aconseguit una fixació forta i amb força molt propera en força als cargols metàl·lics habituals emprats en aquesta tècnica, però sense utilitzar cap ferro que danyi els teixits i els músculs propers

 “El que és nou d’aquesta tècnica és la fixació amb quatre cintes en cercle de l’os coracoide en lloc dels cargols habituals”, ha explicat el Dr. Abdulilah Hachem, traumatòleg i cirurgià ortopèdic súperespecialitzat en l’espatlla del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’HUB i membre de nombroses societats científiques nacionals, europees i americanes. 

La nova tècnica elimina, a més, la necessitat de segona cirurgia per a l’extracció dels cargols i no interfereix en el seguiment en radiografies i ressonàncies postoperatòries. “Ens permet evitar els problemes del ferro i de la interferència en proves de diagnòstic per la imatge”, ha puntualitzat el Dr. Hachem. 

Precisament, la prestigiosa revista Arthroscopy Techniques ha publicat recentment sobre aquest nou avenç en cirurgia d’espatlla. 

Retransmissió en directe d’una cirurgia que utilitza la nova tècnica

Aquest 5 d’agost, més de 150 traumatòlegs i cirurgians ortopèdics han seguit la intervenció retransmesa des de l’HUB de forma presencial a Argentina. 150 més d’arreu del món ho han fet en format streaming, gràcies a la col·laboració del Servei d’Audiovisuals de l’HUB. 

La patologia triada per a la intervenció en directe ha estat la luxació recurrent d’espatlla d’una pacient jove i esportista que presenta defecte ossi a la glenoide. 

Article de referència 

Hachem A, Costa G, Rondanelli R, Rius X, Barco R, 2020. Latarjet Cerclage: The Metal-Free Fixation. Arthroscopy Techniques. DOI: 10.1016/j.eats.2020.05.024

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: