Un assaig clínic multicèntric avalua l’eficàcia i seguretat de la perfusió estesa d’antibiòtics en la neutropènia febril

-

Un equip de recerca de l’Hospital de Bellvitge. l’IDIBELL, l’ICO i la UB ha realitzat un assaig clínic aleatoritzat en pacients hematològics amb neutropènia febril per valorar l’eficàcia de la perfusió estesa d’antibiòtics betalactàmics. Els resultats mostren que la perfusió estesa pot ser útil per combatre algunes infeccions, però no recolzen la introducció d’aquesta tècnica a la pràctica clínica diària per al tractament empíric de la neutropènia febril.

La neutropènia febril és una complicació freqüent en pacients oncohematològics que, per exemple, acaben de rebre un tractament de quimioteràpia o un trasplantament de cèl•lules mare hematopoètiques. Es tracta d’un quadre clínic heterogeni i la sospita inicial és que estigui causada per una infecció que, en aquests pacients immunodeprimits, pot acabar sent fatal. És per això que es tracta com una emergència: davant d’un cas de neutropènia febril, cal administrar antibiòtics el més ràpid possible. Els betalactàmics són el tractament d’elecció i cal assegurar-se que la concentració d’antibiòtic en sang es manté a nivells prou alts, per sobre de la concentració mínima inhibitòria (CMI), durant el major temps possible. Una forma de proporcionar una concentració d’antibiòtic constant al llarg del temps és l’ús de perfusions esteses o prolongades, enlloc d’intermitents. Fins ara, l’evidència de la seva eficàcia i seguretat en aquest camp era molt escassa i provenia principalment d’estudis observacionals.

Ara, els resultats d’un assaig clínic multicèntric dut a terme en quatre centres estatals i publicat recentment a Clinical Microbiology and Infection aporten més informació sobre el tema. Els autors, membres del grup de recerca en infeccions respiratòries i en l’hoste immunocompromès de l’IDIBELL, del Servei de Malalties Infeccioses, Microbiologia i Farmàcia de l’Hospital Universitari de Bellvitge i professionals de l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Barcelona, han analitzat un grup de 150 pacients sotmesos a trasplantament de cèl·lules mare hematopoètiques o amb quimioteràpia per leucèmia aguda que requerien tractament antibiòtic empíric per neutropènia febril. Es van separar en dos grups de forma aleatòria i un va rebre antibiòtics en perfusió estesa, mentre que els altres van seguir el mètode convencional. Els resultats no han mostrat diferències significatives entre els dos grups ni en termes d’èxit terapèutic, ni esdeveniments adversos ni mortalitat als 30 dies. Sí que es va aconseguir demostrar, però, que la perfusió estesa aconsegueix mantenir concentracions de betalactàmic per sobre de la CMI durant més temps que l’administració convencional.

La líder de l’estudi, la Dra. Carlota Gudiol, cap del Serve de Malalties Infeccioses de l'HUB i investigadora de l’IDIBELL i l’ICO, considera que “els resultats d’aquest assaig no donen suport a l'ús de la perfusió estesa d’antibiòtics betalactàmics de forma rutinària en el maneig dels pacients amb neutropènia febril, però sí que podria ser una estratègia útil en casos amb infeccions produïdes per microorganismes menys sensibles als antibiòtics betalactàmics, tot i que calen més estudis per poder-ho demostrar”.

Article de referència Julia Laporte-Amargós et al. Efficacy of extended infusion of β-lactam antibiotics for the treatment of febrile neutropenia in haematologic patients (BEATLE): a randomised, multicentre, open-label, superiority clinical trial. Clinical Microbiology and Infection. 2024

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: