Reconeixement a la Càtedra UB-HUB de Simulació Cardiovascular en l’acte institucional de la UB

- Innovació

La Universitat de Barcelona ha reconegut la contribució de la Càtedra CardioSimHUB, impulsada per l’Hospital de Bellvitge i diversos socis industrials, com a model d’innovació i transferència de coneixement en salut cardiovascular.

Junt amb altres entitats, institucions i empreses, aquest 20 de març l’Hospital de Bellvitge ha estat protagonista en l’acte institucional de reconeixement a les càtedres i aules universitàries celebrat al Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. La jornada ha volgut posar en valor el paper d’aquests instruments com a ponts de col·laboració entre universitat, recerca i societat, i en especial, la seva capacitat transformadora en àmbits com la salut, la innovació tecnològica o l’educació.

Una de les iniciatives destacades ha estat la Càtedra UB-HUB de Simulació Cardiovascular (CardioSimHUB), creada l’any 2024 per impulsar la formació i recerca en simulació clínica avançada en l’àmbit de la salut cardiovascular.

Sota la direcció del Dr. Josep Comin-Colet, director d’Innovació, Recerca i Universitats de la Gerència Hospitalària Bellvitge-Viladecans, director clínic de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital de Bellvitge i director del grup Bio-Heart de l’IDIBELL i CIBER CV, la càtedra representa un projecte pioner a Catalunya per preparar els professionals en entorns clínics realistes i altament tecnificats.

El projecte destaca per l’accés a recursos tecnològics de primer nivell, la gran expertesa clínica de l’Àrea del Cor de l’Hospital de Bellvitge i la capacitat docent del Campus Bellvitge de la UB.

Simulació al servei d’una millor assistència

La Càtedra CardioSimHUB utilitza metodologies docents avançades —com la realitat virtual i augmentada, el wet lab, els maniquins d’alta fidelitat i la recreació digital d’escenaris clínics— per formar equips sanitaris, pacients i ciutadania, amb l’objectiu de millorar la seguretat clínica i l’eficiència del sistema.

El projecte neix de l’aliança estratègica entre la UB i l’Hospital de Bellvitge i compta amb el suport d’AstraZeneca, Fundació Abbott i Biotronik, tres referents en el desenvolupament de tecnologies cardiovasculars. El Centre de Simulació Mèdico-Quirúrgica Avançada (SimHUB) de l’Hospital és la seu principal d’aquesta activitat docent.

Un reconeixement institucional a la col·laboració i la innovació

Durant l’acte, el rector de la UB, Joan Guàrdia, va destacar la capacitat de les càtedres per “crear ecosistemes que permetin canviar vides” i va posar en valor la col·laboració amb entitats com l’Hospital de Bellvitge. En paraules del president del Consell Social de la UB, Joan Corominas, aquestes iniciatives representen “una aliança fructífera entre universitat i societat amb vocació transformadora”.

En nom de l’Hospital de Bellvitge, Sílvia Cordomí, sots gerent de la Gerència Hospitalària Bellvitge-Viladecans de l’ICS, va assistir a l’acte de reconeixement.

La Càtedra UB-HUB de Simulació Cardiovascular continua consolidant-se com a projecte de referència internacional en l’àmbit de la formació mèdica avançada, amb l’objectiu de millorar els resultats clínics i la qualitat de vida dels pacients amb malalties del cor.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: