L'Hospital Universitari de Bellvitge lidera la gestió de l’Hospital Fira Salut

-

L’Hospital Fira Salut ja està a disposició del sistema sanitari per si els hospitals necessiten llits addicionals en els propers dies davant l’actual pandèmia. Les noves instal·lacions s’han habilitat en el pavelló 4 del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona. Inicialment tenen capacitat per a 300 pacients, tot i que podrien acollir-ne 700 més de forma ràpida i permetrà donar servei a tota l’àrea metropolitana en cas que sigui necessari. Comptar amb aquest recurs pot permetre afrontar un possible repunt de casos de Covid-19, un cop acabat el confinament, i ajudarà als hospitals del territori a retornar abans a la seva activitat assistencial normal.

La gestió operativa de l’Hospital Fira anirà a càrrec de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Els pacients seran persones amb Covid-19 provinents dels diferents centres sanitaris de l’Àrea Metropolitana Sud de Barcelona. La previsió és que siguin pacients que hagin superat la fase aguda de la malaltia, estiguin estables i tinguin un pronòstic d’evolució favorable. L’Hospital Fira Salut no atendrà pacients crítics ni semi crítics; que continuaran ingressats als hospitals de referència.

El Servei Català de la Salut i Fira Barcelona han treballat perquè les instal·lacions del nou hospital temporal siguin confortables i segures pels pacients i també pels professionals sanitaris. L’Hospital Universitari de Bellvitge, per la seva banda, assumirà, si fos necessari, les tasques de direcció mèdica i la gestió dels recursos humans i materials perquè el centre funcioni amb la màxima eficàcia. L’experiència de Bellvitge com a hospital terciari i en el tractament de pacients amb Covid-19 garanteix una atenció professional i de qualitat, alhora que assegura el correcte funcionament de la logística operativa.

Per qüestions de seguretat s’han dissenyat dos circuits diferenciats, per a professionals i pacients, aprofitant les condicions del recinte. Els professionals accediran a través d’un pàrquing gratuït i, un cop superat el control d’accessos, entraran a una zona restringida amb vestidors, dutxes, guixetes, sales de descans, cafeteria i aules de formació. Just abans d’entrar al pavelló on hi haurà els malalts, es posaran els Equips de Protecció Individual (EPI’S) en els espais habilitats expressament per aquesta finalitat.

En cas de necessitar-ho, el personal contractat per treballar a l’Hospital Fira Salut rebrà un curs previ de formació sobre el tractament de malalts de Covid-19 i l’ús dels EPIs. També està previst un dispositiu de suport emocional. En aquest hospital hi treballaran professionals de diferents categories (auxiliars, zeladors, infermers/res i metges i metgesses), organitzats en torns de feina en funció de les necessitats de cada moment.

Pel que fa als pacients, l’hospital està concebut amb mòduls de 6 llits, amb separacions entre ells per preservar la intimitat, i equipats cadascun amb oxigen i polsadors d’alarma centralitzats. El centre també disposa d’imatge radiològica i servei d’analítiques. Els espais són amplis, fet que facilita que el personal sanitari pugui treballar de forma àgil i segura. Els pacients, que usaran els lavabos del recinte firal, també tenen dutxes a la seva disposició i podran comunicar-se amb els seus familiars a través de vídeo conferències que els facilitaran els mateixos sanitaris.

L’Hospital Fira Salut disposarà d’un portal i una App

Fira de Barcelona ha dissenyat un portal i una app amb l’objectiu de facilitar la feina dels personal assistencial de l’Hospital Fira Salut. La plataforma disposarà de diferents apartats, entre els que figura una funcionalitat de geolocalització per ajudar al personal a orientar-se dins del recinte, el punt d’accés o l’aparcament.

D’aquesta manera, podran veure les diferents rutes assignades des de la seva arribada, els recursos i punts d’interès disponibles –vestidors, sales de descans i formació, menjador i oficines– i la ubicació exacte de cadascun dels mòduls per a malalts.

A més, s’inclourà informació pràctica i preventiva per a tots els treballadors de Fira Salut com ara instruccions sobre la correcta col·locació dels equips de protecció individuals que caldrà fer servir dins del centre.

Una trentena d’empreses han fet donacions per l’Hospital Fira Salut

En el muntatge de l’Hospital a la Fira hi han participat més de 300 professionals, entre els quals també una quinzena d’entitats i organitzacions com Fira de Barcelona, Metges sense fronteres, L’Ajuntament de Barcelona amb els bombers i la Guardia Urbana i també l’Ajuntament de l’Hospitalet i la seva Guardia Urbana. La Diputació de Barcelona, la policia de la Generalitat Mossos d’esquadra, els Bombers de la Generalitat i membres de l’exèrcit.

A més a més, una trentena d’empreses i entitats han fet donacions amb material divers per poder habilitar l’Hospital Fira salut. Davant l’actual situació extraordinària, aquestes aportacions tenen un gran valor i demostren no només la seva solidaritat sinó també la implicació enfront la crisi.

  • fira salut_hub
  • fira salut 2_hub
  • fira salut 3_hub
  • fira salut 4_hub