L’Hospital Universitari de Bellvitge lidera la cirurgia oncològica complexa a Catalunya

-

Durant els onze primers mesos del darrer any ha portat a terme 713 cirurgies oncològiques d’alta complexitat

L’Hospital Universitari de Bellvitge és l’hospital de Catalunya que realitza més procediments de cirurgia oncològica complexa. Segons les darreres dades globals disponibles, entre el gener i el novembre del 2021 ha portat a terme 713 intervencions considerades com a cirurgia oncològica d’alta complexitat segons els criteris del Servei Català de la Salut (CatSalut), més que cap altre centre a Catalunya.

Dins de la consideració de cirurgia oncològica d’alta complexitat, el CatSalut hi inclou set tipus de patologies. Concretament, el nombre d’intervencions complexes realitzades a l’Hospital de Bellvitge durant aquest període ha estat:

  • Tumors cerebrals: 187
  • Càncer de pulmó: 186
  • Càncer de fetge: 153
  • Càncer de recte: 84
  • Càncer d’estómac: 45
  • Càncer d’esòfag: 29
  • Càncer de pàncrees: 29

El CatSalut ordena l’atenció oncològica d’alta especialització a Catalunya de forma que un nombre limitat de centres concentrin els procediments que necessiten una atenció multidisciplinària especialitzada i un alt grau d’expertesa. En el cas de l’Hospital de Bellvitge, la majoria de la cirurgia oncològica complexa es porta a terme a pacients d’una àmplia zona de més de 2 milions d’habitants que inclou tot l’eix sud de Catalunya, des de l’Àrea Metropolitana Sud de Barcelona fins a les Terres de l’Ebre, per a la qual l’Hospital de Bellvitge és referent en patologia complexa.

En aquest sentit, el Dr. Álvaro Arcocha, subdirector mèdic del Procés Quirúrgic de l’Hospital Universitari de Bellvitge, destaca que “com més complexa és una cirurgia, més experiència necessites per assolir bons resultats; concentrar la cirurgia més complexa en pocs centres facilita que els equips adquireixin una gran experiència i això després es reflecteix en els resultats. Són cirurgies que necessiten equips coordinats i habituats a aquest tipus d’intervencions, com ara cirurgians, anestesiòlegs i professionals d’infermeria especialitzats”.

El Dr. Arcocha subratlla també que “en determinades cirurgies, com ara les d’esòfag, pàncrees, pulmó o recte, hi ha una relació directa entre el nombre de casos realitzats i els resultats. Com més fas, millor ho fas. Quan en realitzes poques, costa més que els equips adquireixin experiència”. Per aquest motiu, conclou, a l’Hospital de Bellvitge “no només fem més cirurgies oncològiques complexes que a cap altre hospital, sinó que, precisament pel fet de fer-ne més, podem presentar uns excel·lents resultats”.

 

Transformació digital de l’anatomia patològica

Així mateix, l’Hospital Universitari de Bellvitge té també un paper avançat en l’àmbit de l’anatomia patològica, que és l’especialitat que fa el diagnòstic i la classificació dels càncer a partir de mostres de teixit (biòpsies) o cèl·lules (citologies).

En aquest sentit, cal destacar la seva participació en el projecte DIGIPATICS de l’Institut Català de la Salut, que implicarà la digitalització de totes les mostres. Això permetrà compartir casos difícils entre diferents hospitals a temps real, valorar amb més precisió els biomarcadors i, en últim terme, generar algoritmes d’intel·ligència artificial que ajudin els anatomopatòlegs al diagnòstic i la classificació dels tumors.

 

Les Unitats Funcionals d’Atenció Oncològica

L’activitat oncològica de l’Hospital de Bellvitge es porta a terme en el marc de les Unitats Funcionals d’Atenció Oncològica, estructures organitzatives que agrupen professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia per oferir als pacients una atenció oncològica integral i eficient. Aquestes unitats mixtes permeten que el pacient tingui una única porta d’entrada, rebi la valoració inicial, el diagnòstic i el tractament per part d’equips interdisciplinaris especialitzats en cada tipus de càncer, i pugui ser visitat simultàniament per tots els especialistes necessaris en un mateix espai.

 

Dia Mundial contra el Càncer

El dia 4 de febrer es commemora el Dia Mundial contra el Càncer. Aquesta celebració, promoguda per la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC) amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), té com a objectiu sensibilitzar la població mundial sobre aquesta malaltia, amb una incidència especial en l'àmbit de la prevenció. Aquesta edició es presenta amb el lema "Per unes cures més justes" i pretén sobretot conscienciar sobre la manca d'equitat en l'accés a l'atenció oncològica arreu del món.