L’Hospital de Bellvitge rep l’acreditació europea com a ‘supporting partner’ en malalties de l’interstici pulmonar

-

La UFIP de Bellvitge tracta més de 50 malalties intersticials minoritàries i és capdavantera en el tractament de patologies com la fibrosi pulmonar idiopàtica.

La Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar (UFIP) del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha rebut l’acreditació com a supporting partner de la xarxa europea de centres de referència per a malalties minoritàries de l’aparell respiratori (ERN-LUNG), dins del grup de malalties intersticials (ILG group). La unitat ha estat la primera de tot l’estat a superar l'auditoria europea i posiciona de manera destacada l’Hospital Universitari de Bellvitge al mapa de centres experts europeus en malalties intersticials.

L’acreditació ha estat possible gràcies a l’excel·lent tasca assistencial i de recerca i a l’expertesa clínica dels seus components –pneumòlegs, radiòlegs, patòlegs i cirurgians toràcics–, en col·laboració amb professionals assistencials dels serveis de Farmàcia, Farmacologia Clínica, Reumatologia, Medicina Interna, Laboratori Clínic i Rehabi­li­tació, i amb els equips del Comitè d’Ètica d’Investigació amb Medicaments (CEIm), la Unitat de Consell Genètic de l’Institut Català d’Oncologia, i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

La UFIP de Bellvitge, impulsada fa deu anys pel cap del Servei de Pneumologia, Dr. Jordi Dorca, i liderada per la Dra. Maria Molina, visita més d’un miler de pacients a l’any amb més de 50 malalties intersticials diferents, totes considerades minori­tà­ries o ultraminoritàries. Rep pacients d’arreu de l’estat, i és capdavantera en el diagnòstic diferencial i el tractament integral de la fibrosi pulmonar, especialment en la forma idiopàtica. També és pionera en la translació clínica dels estudis genètics i la instauració de circuits de diagnòstic ràpid, i lidera l’Observatori FPI.cat i el biobanc FPI-DNA.

Compta amb terapèutica avançada gràcies a la participació en diferents assajos clínics, fa recerca d’excel·lència, i participa en comitès internacionals per a l’actualització de recomanacions, guies clíniques i recerca bàsica, especialment en l’estudi de biomarcadors i resposta a noves teràpies. A més de participar en formació mèdica continuada, ha generat nou coneixement i ha format nous clínics i investigadors, alguns dels quals són ara responsables d’aquestes malalties en altres centres.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: