El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i altres autoritats, ha inaugurat avui el nou bloc quirúrgic de l'Hospital Universitari de Bellvitge
L’Hospital Universitari de Bellvitge posa en marxa a partir de dilluns un total de 24 quiròfans equipats amb tecnologia d’última generació per fer cirurgies d’alta complexitat. Aquests noves sales se sumen a les 7 inaugurades l’any 2017, destinades a la cirurgia major ambulatòria, i conformen el nou bloc quirúrgic del centre, amb un total de 31 quiròfans.
“Aquesta nova infraestructura situa l’Hospital de Bellvitge com un dels millors hospitals d’Europa en tecnologia, equip humà i professionalitat”, ha remarcat el president durant l'acte inaugural. Més enllà de la inversió tecnològica que suposa el nou bloc quirúrgic, el cap de l’Executiu també ha volgut destacar la feina dels professionals que hi treballen, lloant “la professionalitat i la passió que el personal sanitari del país posa en la seva feina”. “Voldria agrair-los la seva professionalitat envejable, igual que ahir vaig agrair-la a tots els mestres del país, perquè penso que en educació i salut tenim uns professionals magnífics i encara no ho valorem prou”, ha apuntat.
Per la seva part, la consellera de Salut ha ressaltat que, amb aquests nous quiròfans, es posa tecnologia puntera a disposició de la ciutadania i "això referma l'esforç del Govern per posar en valor el sistema públic de salut de Catalunya, que dona respostes innovadores en un àmbit sanitari més complex i exigent".
L’Hospital Universitari de Bellvitge serà el primer hospital de l’Estat que disposarà de tres sales per operar híbrides, dos de les quals inclouen un escàner de tomografia computada (TC), i l’altre un escàner d’angiotomografia computada (angio-TC). Aquests dispositius de radiodiagnòstic a la mateixa sala d’operacions eviten haver de traslladar els pacients per fer determinats controls abans, durant i després de l’operació. També proporcionen valuosa informació en temps real a l’equip mèdic, i possibiliten que tot el procés sigui més àgil, precís i segur.
Alhora, dos altres quiròfans seran sistemes robotitzats (Da Vinci®), on el cirurgià treballa des d’una consola que dirigeix uns braços robòtics, el que li permet tenir una millor visió del camp quirúrgic i realitzar moviments més precisos. L’Hospital Universitari de Bellvitge va ser l’any 2009 un dels centres pioners en l’ús d’aquesta tecnologia, i el fet d’haver incorporat aquest any un segon sistema robotitzat li permetrà passar de 275 operacions d’aquest tipus el 2018 a 575 el 2020.
Un altre equipament tecnològic destacat, que ja s’utilitza a Bellvitge des del 2015, és la radioteràpia intraoperatòria, la qual permet, en el mateix acte en què s’extreu un tumor de mama, aplicar una radiació molt específica sobre la zona afectada. El nou bloc també disposa d’altres tecnologies punteres, com ara la biòpsia de fusió d’imatges per al diagnòstic del càncer de pròstata.
Tots els sistemes principals de les sales d’operacions pengen del sostre des d’una sèrie de torretes electròniques que minimitzen el risc de contaminació i fan més còmoda l’activitat professional. Alhora, un innovador sistema d’integració de senyals permet que els professionals puguin accedir, des d’una pantalla tàctil, a les dades mèdiques i a les proves diagnòstiques del pacient, amb imatges en tres dimensions que es poden segmentar, emmagatzemar i reenviar.
Els quiròfans estan intercomunicats amb la sala de formació i amb la sala d’actes de l’Hospital i permeten realitzar retransmissions d’àudio i vídeo a l’exterior a través de videoconferències o streaming. Cada professional pot gestionar la informació disponible i personalitzar la pantalla segons les seves necessitats i el tipus d’intervenció.
La nova àrea també està dotada de sistemes innovadors pel que fa a la preparació i distribució del material per a les intervencions quirúrgiques, i també de climatització i consum elèctric, amb un sistema que permet estalviar fins a un 70% d’energia en relació amb el convencional. Així mateix, s’hi ha implantat un procediment per informar en temps real els familiars de la localització del pacient a través del telèfon mòbil.
Aquest salt tecnològic fa de l’Hospital Universitari de Bellvitge un centre plenament preparat per a la cirurgia del futur, que serà cada vegada més precisa, menys invasiva, més personalitzada i més col·laborativa –reunint en una mateixa sala d’operacions professionals d’especialitats diferents–.
Per a l’equipament de la totalitat del bloc quirúrgic s’han invertit fins a 20 milions d’euros, que s’han de sumar als 82 milions més invertits en l’infraestructura de tot l’edifici tecnoquirúrgic.
Obertura en dues fases
El nou bloc quirúrgic està situat a la tercera planta de l’edifici tecnoquirúrgic i connectat amb l’edifici principal a través d’un passadís intern. Substitueix les sales d’operacions de 1972, any d’inauguració de l’hospital, i n’acull 31, les unitats per atendre els pacients abans i després de ser operats i els espais de suport (magatzems, vestidors, sales d’informació).
Els 7 primers quiròfans de la nova àrea, especialitzats en cirurgia major ambulatòria, ja estan en funcionament des de juny del 2017, i els 24 restants es posaran en marxa de forma progressiva.
Les noves sales d’operacions i els seus serveis de suport ocupen 8.000 m2, gairebé el doble dels 4.500 m2 que ocupaven fins ara, amb una superfície mitjana de 50 m2 per quiròfan. Per primera vegada es compta amb una unitat de recuperació postanestèsica única, amb 22 punts d’atenció, concebuda com un espai diàfan amb molta claror i llum natural per assegurar el benestar dels pacients.
Simultàniament, també es posa en funcionament una nova central d’esterilització, ubicada a la planta -1 del mateix edifici i directament connectada amb els quiròfans, amb una superfície de més de 1.000 m2.
Increment de l’activitat
El nou bloc quirúrgic permet un increment de l’activitat: de 16.617 intervencions de cirurgia major el 2016 (abans de la inauguració dels 7 primers quiròfans de CMA) es passarà a 21.494 el 2020 (amb la nova àrea a ple rendiment).
D’aquesta manera, l’hospital podrà seguir treballant per disminuir les llistes d’espera, en especial de malalties com ara les de la columna vertebral, el càncer de mama o l’obesitat mòrbida. També possibilitarà que s’iniciïn programes com el de carcinomatosi peritoneal i el de canvi de sexe.
A més dels 31 quiròfans del nou bloc quirúrgic, l’hospital compta amb 2 més d’oftalmologia, a la planta 0 de l’edifici principal. En total, l’any passat, l’Hospital Universitari de Bellvitge va portar a terme 20.574 intervencions de cirurgia major (12.535 amb hospitalització i 8.039 ambulatòries), el que representa 87 cirurgies majors cada dia.