L’Hospital Universitari de Bellvitge es troba entre els principals centres de l’Estat espanyol en implantacions de vàlvula aòrtica transcatèter (TAVI), com ho reflecteixen les més de 1.100 intervencions d’aquest tipus realitzades des de l’any 2009, amb uns excel·lents resultats.
Els ràpids progressos en les indicacions i les prestacions d’aquesta tècnica han fet que, mentre que fa deu anys es practicaven a l’Hospital de Bellvitge 8 TAVIs anuals, aquest 2024 està previst que se n’hi practiquin 250. Això el situa entre els cinc centres espanyols amb més volum d’intervencions. Pel que fa als resultats, l’Hospital de Bellvitge està reportant de les millors xifres que es coneixen, tant en supervivència –superior al 98,5% als trenta dies– com en baix índex de complicacions.
La TAVI és una tècnica alternativa a la substitució de la vàlvula aòrtica per cirurgia cardíaca que permet reemplaçar-la sense necessitat d’obrir el tòrax del pacient al quiròfan. A través únicament d’una punció a la cama, el cardiòleg hemodinamista introdueix per l’artèria un catèter amb la nova vàlvula biològica, que es desplega en la ubicació de la vàlvula malmesa per tal que realitzi la seva funció. La majoria de pacients poden ser donats d’alta a les 48 hores.
En els últims anys, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha optimitzat el programa d’implantació de vàlvula aòrtica transcatèter mitjançant l’enginyeria de gestió per processos Lean, que reuneix els professionals involucrats en totes les fases del procés per tal de detectar i resoldre les ineficiències. També ha estat un gran pas endavant l’obertura, el setembre de 2023, de la nova Àrea d’Intervencionisme en Cardiologia, amb la qual els professionals disposen de les millors instal·lacions amb tecnologia integrada i també de més espais, que permeten disposar d’estocs d’implants de tots els models i marques.
Un altre avenç ha estat la incorporació, l’any 2019, de la TAVI nurse. Aquesta figura professional, molt present internacionalment però encara poc aplicada a Espanya, és una infermera de pràctica avançada que acompanyarà el pacient durant tot el seu procés –des de les primeres gestions administratives fins al seguiment després de l’alta– per tal de garantir una continuïtat assistencial àgil i efectiva i una atenció òptima al pacient en totes les fases. Actualment, l’Hospital de Bellvitge disposa de tres infermeres TAVI nurse que alternen aquestes funcions amb la sala d’intervencionisme.
Segons destaca el Dr. Rafael Romaguera, del programa TAVI de l’Hospital de Bellvitge, “el procediment transcatèter té molts beneficis en relació amb la cirurgia oberta: menys dolor, menys pèrdua de sang, menys risc de contraure infeccions, una recuperació més ràpida... S’ha comprovat que tant la mortalitat com el risc de patir un ictus es redueixen a la meitat, i que hi ha un 50% menys de deteriorament de la vàlvula amb el pas dels anys. Durant els primers anys només l’aplicàvem als pacients d’edat molt avançada i d’alt risc, però en aquests moments ja hem abaixat el límit d’edat als 75 anys, i la previsió és que sigui cada vegada un procediment més utilitzat”.
Per la seva banda, Elena Calvo, infermera gestora d’hemodinàmica de l’Àrea de Malalties del Cor, ressalta que “un dels grans valors afegits del nostre programa és el seguiment especialitzat que fa la infermeria, i això ja està tenint un reconeixement nacional i internacional. Professionals del nostre hospital han treballat en la publicació de les recomanacions TAVI nurse a Espanya, i participen en el desenvolupament europeu d’aquesta figura. A més, el nostre programa està despertant l’interès d’especialistes d’hospitals i sistemes de salut d’arreu del món i ens han visitat grups de països com ara Mèxic, Xile, Veneçuela, Macedònia o l’Índia”.
De cara al futur, es continua treballant en la implementació de millores, entre les quals el disseny d’una aplicació mòbil per potenciar la informació i la responsabilització del pacient en tot el procés, subvencionat amb un dels ajuts DAIPO per a la transformació digital de l’atenció al pacient complex.