La mortalitat a la Unitat d’Ictus ha disminuït un 10% i l’estada hospitalària s’ha reduït un dia en els darrers dotze mesos
Ara fa un any que tota l’hospitalització de la patologia neurològica i neuroquirúrgica de l’Hospital de Bellvitge es va concentrar a l’Edifici Delta
La implementació de noves eines d’intel·ligència artificial per al suport al diagnòstic, el tractament i el monitoratge dels pacients amb ictus a l’Hospital de Bellvitge és un dels factors que han ajudat a aconseguir una millor atenció dels pacients amb ictus i a millorar els resultats clínics del tractament d’aquesta malaltia.
Els resultats a l’Hospital de Bellvitge en el darrer any inclouen una disminució de la mortalitat d’un 10% i una reducció de l’estada hospitalària de 12,1 a 11,1 dies com a conseqüència d’una més ràpida recuperació del pacient. Aquestes noves eines també han ajudat en part a atendre més pacients a la Unitat d’Ictus, on aquest any hi ha hagut un increment d’un 10% dels ingressos en relació amb l’any 2023.
Aquesta evolució positiva a partir d’uns resultats que ja eren molt bons està vinculada també a la concentració de tota l’hospitalització a la patologia neurològica i neuroquirúrgica a l’Edifici Delta de l’Hospital de Bellvitge, que es va portar a terme ara fa un any. La construcció de l’Edifici Delta va ser promoguda pel Servei Català de la Salut a finals de 2020 per ajudar inicialment a fer front a la pandèmia de Covid-19.
Arran d’aquesta concentració de l’àrea del sistema nerviós a l’Edifici Delta, hi han quedat ubicades tant les unitats de cures intermèdies que conformen la Unitat d’Ictus com els equips ressonància magnètica i TAC amb arteriografia incorporada que serveixen per tractar patologies neurològiques vasculars, de manera que ara ja no cal desplaçar els pacients de sala per realitzar aquests tractaments.
Decisions més segures i ràpides
En els darrers anys, la Unitat d’Ictus i Malalties Neurovasculars ha anat incorporant diferents elements de software d’intel·ligència artificial que permeten agilitzar els diagnòstics i ajudar els metges a prendre decisions amb més seguretat i rapidesa. Així, amb el trasllat al nou edifici s’ha incorporat a les eines de monitoratge de la Unitat d’Ictus la detecció de la fibril·lació auricular oculta o de risc de fibril·lació mitjançant un software d’intel·ligència artificial. Aquest software analitza els paràmetres de monitoratge cardíac i permet la detecció de fibril·lacions auriculars com a causants d’ictus que abans eren considerats d’origen desconegut.
Aquesta tecnologia també s’ha implementat en el marc del projecte Strack de seguiment del pacient al domicili després de patir un ictus, un projecte pioner que es porta a terme l’Hospital de Bellvitge des de fa dos anys i mig. Així, s’estan utilitzant monitors Holter d’última generació (SmartCardia) amb intel·ligència artificial que permeten detectar qualsevol procés d’arrítmia cardiològica (bloquejos, pauses, extrasístoles i taquicàrdies, a més de fibril·lacions auriculars i ventriculars) i comunicar-lo immediatament i de forma encriptada per telèfon mòbil al metge especialista que fa el seguiment per tal que confirmi el diagnòstic i el tractament.
Un altra incorporació d’intel·ligència artificial al projecte Strack ha estat una plataforma de rehabilitació augmentada que utilitza la tecnologia d’aprenentatge automàtic per ajudar el professional rehabilitador a desplegar una millor rehabilitació domiciliària del pacient que es recupera d’un ictus.
Així mateix, també s’utilitza aquesta tecnologia com a ajuda diagnòstica en estudis radiològics urgents de pacients amb ictus. La reconstrucció d’aquests estudis mitjançant intel·ligència artificial ajuda els neuròlegs, radiòlegs i altres professionals al diagnòstic ràpid i precís en un àmbit mèdic on l’administració precoç i segura dels tractaments és especialment important per aconseguir bons resultats.
Millores en les cures d’infermeria
També s’han desplegat noves estratègies tecnològiques en l’àmbit de les cures d’infermeria a les unitats d’ictus. Així, s’han posat en marxa algoritmes de software que detecten precoçment alteracions en constants vitals i altres paràmetres neurològics. Això permet determinar quins pacients tenen risc d’empitjorament neurològic i accelerar i avançar l’abordatge de possibles complicacions.
Segons destaca el Dr. Pere Cardona, coordinador de Patología Neurovascular i de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Universitari de Bellvitge, “la intel·ligència artificial ha permès incrementar la seguretat i la rapidesa de les decisions, utilitzant sempre aquestes eines com a instruments d’ajuda al professional i no com l’element clau de la decisió clínica”. El Dr. Cardona subratlla també que “l’anonimització de les dades, la validació prèvia d’aquesta intel·ligència artificial i la traçabilitat dels resultats dins dels sistemes de salut són claus per al desplegament i l’estandardització d’aquesta tecnologia, amb l’ajuda dels professionals de sistemes d’informació del mateix hospital”.