La Dra. Laura Maria Gràcia explica al Perú les aplicacions de la medicina nuclear en el diagnòstic i tractament del càncer

- Formació

La Dra. Laura María Gràcia Sánchez, del Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i experta de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), ha visitat diferents centres de medicina nuclear del Perú entre els dies 10 i 14 de juliol amb l'objectiu principal de difondre les aplicacions mèdiques d'isòtops produïts en ciclotrons, segons recull a la pàgina web l'organització ARCAL (Acuerdo Regional de Cooperación para la Promoción de la Ciencia y la Tecnología Nucleares en América Latina y el Caribe).

La visita de la Dra. Gràcia ha estat coordinada per l'Institut Peruà d'Energia Nuclear (IPEN), en el marc del projecte de cooperació tècnica RLA6085 Enfortiment de les capacitats dels Centres de Tomografia per Emissió de Positrons/Ciclotrons de la Regió (ARCAL CLXXXIII)

La Dra. Gràcia ha visitat els Centres PET/CT de l'Hospital Nacional Guillermo Almenara Irigoyen, l'Instituto Nacional de Enfermedades Neoplásicas i el Centro de Producción de Radiofármacos de l'Hospital Alberto Sabogal Sologuren d'EsSalud, aportant la seva experiència per millorar els sistemes de control de qualitat, adquisició i interpretació d'imatges, garantint així diagnòstics precisos i efectius, i assegurant que els tractaments es realitzin dins dels estàndards de protecció radiològica.

La visita ha permès capacitar els metges nuclears, tecnòlegs mèdics i personal assistencial que treballen als Centres PET dels hospitals públics del país, relacionats amb la medicina nuclear.

El programa de l'estada també ha inclòs una conferència magistral titulada “Estudios Clínicos de Imágenes Adquiridas en Escàneres PET/CT Producidos en Ciclotrons y Fraccionamiento de Radiofármacos de Medicina Nuclear”, organitzada en format virtual pel Centro Superior de Estudios Nucleares de l'IPEN. S'hi han abordat els principis de la teragnosi i la imatge amb PET/CT molecular en tumors neuroendocrins, així com els diferents tipus de càncer que es poden diagnosticar amb aquestes noves tecnologies. També s'ha destacat el paper dels ciclotrons a la producció de radioisòtops de vida mitjana curta o molt curta, que fan possible les imatges PET, i s'ha discutit la pràctica clínica de la patologia pediàtrica utilitzant imatges PET/CT. L'enregistrament de la conferència magistral, a què van assistir més de cent participants, està disponible en aquest enllaç.

Així mateix, la Dra. Gràcia ha impartit un seminari al Centro Superior de Estudios Nucleares de l'IPEN denominat “Estudios Clínicos de Imágenes Adquiridas en Escàneres PET/CT Producidos en Ciclotrones”. El seminari s'ha enfocat a la teragnosi i la imatge molecular amb PET/CT en tumors neuroendocrins i càncer de pròstata, així com en l'ús de 18F-NaF a PET/CT.

La medicina nuclear ha experimentat una transformació significativa en els darrers anys gràcies a les noves tecnologies en la producció d'isòtops per a ús mèdic, principalment per al diagnòstic primerenc del càncer. Aquests avenços han brindat eines crucials als metges nuclears, permetent realitzar diagnòstics més precisos i oportuns de malalties cancerígenes. A més, la tècnica de producció de radiofàrmacs fluorats ha contribuït que la medicina nuclear pugui dur a terme radiodiagnòstics i radioteràpies per a pacients amb diverses patologies.

La missió de la Dra. Gràcia ha deixat una impressió molt positiva en els i les professionals i autoritats de la medicina nuclear al Perú. “Resulta altament rellevant la promoció de la tècnica de PET/CT així com el desenvolupament, implementació i posada en marxa de ciclotrons al nostre país. Lògicament, necessitem el suport d'especialistes de l'estranger perquè ens transmetin tota la seva experiència i tecnologia”, va comentar el Dr. Carlos Cruz Hurtado, president de la Sociedad Peruana de Medicina Nuclear.

Què són els ciclotrons?

Els ciclotrons són acceleradors de partícules que desplacen partícules carregades, com a protons, a altes velocitats mitjançant camps electromagnètics. Aquests equips s'utilitzen per produir radioisòtops, que s'utilitzen per fabricar radiofàrmacs utilitzats en el diagnòstic i tractament de diversos tipus de càncer, malalties cardiovasculars i neurològiques.

Actualment, Amèrica Llatina i el Carib compta amb al voltant de 67 ciclotrons i 175 PET (tomografia per emissió de positrons) a 17 països, la qual cosa reflecteix la importància creixent dels ciclotrons en el sector de la salut.