L’Hospital de Bellvitge ha estat protagonista aquest 12 de novembre a la jornada "Valor i compra: L'exemple Ritmocore", celebrada al Recinte Modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Professionals en cardiologia i experts en innovació i gestió han analitzat els èxits i reptes d’aquest projecte pioner de compra pública innovadora, cofinançat per la Comissió Europea i coordinat per l’AQuAS.
Ritmocore ha revolucionat el model d’atenció als pacients amb bradicàrdia que necessiten marcapassos. Així ho ha exposat el Dr. Ignasi Anguera, cap de la Unitat d’Arrítmies de Bellvitge, que ha fet incís en l’impacte positiu del model Ritmocore en la qualitat i el confort del pacient gràcies a l’activació i autonomia que permet el seguiment remot. “Aquest model ha consolidat el monitoratge contínua i personalitzada dels pacients, en coordinació amb l’Atenció Primària, per millorar la sostenibilitat i eficiència del sistema de salut”, ha afirmat.
Durant la jornada, el Dr. Jordi Mercé, cardiòleg de l’Hospital de Bellvitge, ha presentat els resultats clínics i ha destacat la reducció significativa de reingressos i la disminució de les visites presencials, millorant així l’experiència del pacient i l’optimització dels recursos.
Amb el suport clau de l’equip d’infermeria —tal com ha explicat durant la jornada la infermera Nieves Palomo, de la Unitat d'Arrítmies de Bellvitge—, el projecte ha demostrat una gran acceptació del seguiment remot, que ja s’aplica a més del 90% dels pacients.
Transformació i impacte del projecte Ritmocore
Amb una estructura de compra pública basada en valor i un model de risc compartit, Ritmocore redefineix la governança en l’atenció sanitària. Aquest projecte permet un seguiment integral i més segur, amb infermeria al capdavant de l’acompanyament diari dels pacients. La col·laboració entre centres com l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, MútuaTerrassa i el Liverpool Heart and Chest Hospital al Regne Unit ha estat fonamental per l’èxit del projecte.
La jornada ha estat una oportunitat per reflexionar sobre les lliçons apreses i les possibilitats futures per ampliar aquest model d’innovació, amb l’objectiu de continuar millorant l’atenció en salut pública en l'àmbit europeu. De fet, el projecte va rebre el prestigiós European Union Innovation Procurement Award el 2022.
A més, l’esdeveniment ha posat de manifest la importància de la col·laboració i la innovació en el sector de la salut, i ha destacat la capacitat de projectes com Ritmocore per impulsar un canvi real en la qualitat assistencial, tot garantint una gestió eficient dels recursos sanitaris.