L'equip de tomografia d'emissió de positrons i ressonància magnètica (PET/RM), instal·lat al Centre d'Alta Precisió Diagnòstica de l'Hospital Universitari de Bellvitge i fabricat per GE HealthCare, facilita aportacions clíniques distintives. La tecnologia permet l'estudi de patologies cerebral com l’Alzheimer, el Parkinson, l'epilèpsia, els tumors cerebrals, a més de les malalties oncològiques, cardis i minoritàries. Es tracta de la primera tecnologia d'aquestes característiques amb finalitats assistencials que ha estat instal·lada en un centre públic espanyol i en una de les primeres d'Europa l'aplicació de les quals no és monogràfica o restrictiva a una sola especialitat, sinó oberta a totes les patologies que se'n puguin beneficiar exploració.
Així ha quedat demostrat en el transcurs de la jornada organitzada per l'Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb GE HealthCare, on s'ha analitzat el canvi de paradigma en el diagnòstic per la imatge que aporta el nou equip de cara a diferents patologies. Hi han intervingut 14 experts que han suscitat un gran interès entre els més de 115 assistents.
El PET/RM, fruit de donació filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, va començar a funcionar de manera progressiva el novembre del 2022 i ha donat servei principalment a pacients de l'Hospital de Bellvitge. La seva activitat gradual també ha permès que es puguin revisar i depurar els protocols assistencials i circuits tant de professionals com de pacients. Un cop adquirida aquesta experiència, l'ús ha començat a estendre's a pacients d'altres hospitals del SISCAT.
El Dr. Nahum Calvo, director clínic de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital de Bellvitge, considera que el nou equipament situa el centre a l'alçada dels països més avançats en aquest àmbit. "El fet de tractar-se del primer PET/RM de la sanitat pública plenament orientat a l'assistència ens ha donat la responsabilitat d'obrir camins en quant a protocols d'utilització, formació i informació a la comunitat mèdica sobre les seves prestacions", ha manifestat, afegint que, “la tecnologia PET/RM ens obre les portes a un maneig més precís de molts pacients, millora els resultats de salut i optimitza els recursos del sistema Públic Català”.
Per la seva banda, la Dra. Montserrat Cortés, coordinadora de Medicina Nuclear-PET de l'Hospital Universitari de Bellvitge, remarca que aquesta innovadora tecnologia PET/RM “és per a nosaltres una eina molt potent i de complexa interpretació, que obliga metges de diferents especialitats a treballar en equip”.
"Aquesta col·laboració" – afegeix – "ens permet aclarir múltiples dubtes i afavoreix un diagnòstic més exacte". La Dra. Cortés també subratlla com un dels punts forts del nou equipament, "l´estudi sincrònic i integrat d´imatges morfològiques i imatges d´activitat, així com el fet que possibilita moltes vegades una teràpia dirigida i personalitzada de cada cas".
PET/RM: dues potents eines en una
El PET/RM és un sofisticat equipament que integra en una sola exploració les dues eines de diagnòstic per la imatge més potents actualment al camp de la medicina: la tomografia d'emissió de positrons (PET) i la ressonància magnètica (RM). La combinació de tots dos sistemes amb el treball en equip multidisciplinari permet oferir amb una prova un diagnòstic d'excel·lència.
La tomografia d'emissió de positrons consisteix a administrar una petita quantitat de material radioactiu (marcador) al cos que, mentre circula, permet veure i analitzar les característiques funcionals i metabòliques de la zona explorada. La ressonància magnètica, per la seva banda, utilitza imants potents que ordenen els àtoms i permeten diagnosticar patologies en funció de la seva composició atòmica. La combinació de totes dues eines mostra en un sol resultat tant característiques funcionals i moleculars com estructurals.
D'aquesta manera, es poden aconseguir els mateixos resultats o millors amb una sola exploració que amb dues proves: tomografia d'emissió de positrons més tomografia computeritzada (PET/TC) i ressonància magnètica. Aquest fet, a més d'aportar diagnòstics més ràpids i precisos, proporciona més comoditat al pacient i estalvia costos al sistema sanitari a mitjà termini.
Pensant en el pacient
El Centre d'Alta Precisió Diagnòstica de l'Hospital Universitari de Bellvitge s'ha planificat i desenvolupat segons un model que pren com a eix vertebrador l'experiència del pacient i que considera que una assistència d'excel·lència no ha de consistir només en unes bones competències professionals, sinó que també ha de garantir que el pacient se senti còmode, ben tractat i informat durant tot el procés.
Amb aquest objectiu, s’ha impulsat la implicació dels usuaris en el disseny del nou entorn i els circuits dels pacients, a més de treballar amb especialistes en la humanització dels espais. En aquest sentit, s’han incorporat elements d’ambientació en el disseny del centre que el connecten amb el Delta del Llobregat, l’espai natural i industrial més a prop de l’hospital.
Aquesta decoració compleix també una funció d'entreteniment, ja que convida els usuaris a identificar a cada espai diferents elements d'una mateixa temàtica del Delta (flors, avions, vaixells, ocells...) i ofereix l'oportunitat d'ampliar la informació sobre la diversitat d’aquest espai natural mitjançant codis QR. L'efectivitat de les diferents mesures implementades per millorar l'experiència del pacient serà valorada mitjançant sistemes de seguiment i avaluació.