Com entendre la insuficiència cardíaca: una xerrada divulgativa amb el Dr. Comín

- Formació

El cor batega milers de milions de vegades al llarg de la vida i, segons el Dr. Josep Comín, director clínic de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Hospital de Viladecans, podríem omplir una piscina olímpica amb la quantitat de sang que bombeja en un any. Amb aquest símil tan il·lustratiu, va iniciar la seva xerrada el passat 18 de febrer a la Biblioteca Bellvitge, dins del cicle "Disculpi, tinc un dubte...".

Prop de 70 persones van omplir la sala en aquesta sessió divulgativa per conèixer de prop què és la insuficiència cardíaca, quins són els seus símptomes i com prevenir-la. La conferència va ser amena i dinàmica, amb nombrosos exemples pràctics i una participació activa del públic.

El Dr. Comín va explicar que la insuficiència cardíaca pot ser causada per diferents factors, com ara la hipertensió arterial o la presència de coàguls que dificulten la circulació sanguínia. Alguns símptomes que poden alertar d'aquesta condició són la retenció de líquids, que es manifesta amb inflor a les cames, l'augment sobtat de pes i un cansament anormal.

"Si observeu un increment de pes inusual o les cames inflades, és important consultar amb un professional de la salut", va advertir el cardiòleg. A més, va subratllar la necessitat de controlar la dieta i de practicar exercici físic de forma regular. "Caminar és una excel·lent opció i els beneficis comencen a notar-se a partir dels primers 20 minuts", va afegir. Responent a una de les preguntes dels assistents, també es va abordar un tema sovint oblidat: la relació entre insuficiència cardíaca i vida sexual. "L'activitat sexual és un exercici com qualsevol altre" va assegurar el Dr. Comín.

Un dels temes que va provocar més preguntes entre el públic va ser la medicació. El Dr. Comín va explicar els diferents tipus de tractaments disponibles i que tots els medicaments que es recepten per la insuficiència cardíaca són complementaris entre sí. També va donar alguns consells pràctics per gestionar la medicació, com per exemple portar un pastiller per no oblidar cap presa. Finalment, el cardiòleg va respondre d’altres preguntes dels assistents a la xerrada, aclarint dubtes sobre els símptomes d'un infart o la diferència entre una angina de pit i un infart de miocardi, entre d’altres.

Xerrades per esvair tot tipus de dubtes

La segona edició del cicle Disculpi tinc un dubte... està integrada per un total de set xerrades, fruit de la renovació de la col·laboració que l’HUB i la Biblioteca Bellvitge van encetar l’any passat per organitzar un seguit de trobades amb especialistes de l’hospital.

En aquestes xerrades per resoldre les consultes més habituals sobre diverses patologies, la proximitat i la interacció amb els assistents són les característiques més rellevants. La donació d’òrgans serà el següent tema que s’abordarà, el 18 de març, en aquesta segona edició del cicle de xerrades.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: