Bellvitge organitza la 3a reunió sobre trasplantament renal amb els nefròlegs dels hospitals del territori

-

El dia 20 de setembre, la Secció de Trasplantament Renal del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge va organitzar la III Reunió Interterritorial “Centre Trasplantament Renal Bellvitge & Associates”.

La jornada va tenir lloc a Tarragona i hi van assistir, a més dels especialistes de Bellvitge, nefròlegs de l’Hospital d’Igualada, l’Hospital Santa Creu de Jesús - Tortosa, l’Hospital Universitari Joan XXIII i el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf. La reunió va ser organitzada pel Dr. Edoardo Melilli.

El principal tema de debat va ser el trasplantament renal preemptive, que és el que es porta a terme a pacients que no han iniciat diàlisi. Aquesta intervenció habitualment es realitza quan hi ha un donant viu, si bé també es pot portar a terme amb òrgan de cadàver, sempre que el pacient estigui inclòs en la llista d’espera prèviament a l’inici de la diàlisi. A més, durant la reunió també es van presentar dades sobre el territori i el trasplantament renal, i s’hi van debatre altres temes d’interès per als assistents.

Aquestes reunions interterritorials neixen d’una idea del Dr. Josep M. Cruzado, cap del Servei de Nefrologia de l’HUB, i hi participen nefròlegs i infermeres de trasplantament renal del nostre hospital per estrènyer lligams amb els nefròlegs dels hospitals que envien pacients a Bellvitge o fan seguiment compartit de pacients ja trasplantats. Els objectius, entre altres, són millorar i agilitzar les derivacions, i optimitzar els circuits de proves per a la inclusió en la llista d’espera amb la finalitat de mantenir el lideratge de trasplantament renal del hospital.

Les reunions es fan cada sis mesos, i aquesta ha estat la primera de caràcter presencial, després que les dues anteriors se celebressin de manera virtual a causa de la pandèmia.