Bellvitge integra una eina d’IA inèdita a Espanya per personalitzar el tractament en l’Esclerosi Múltiple

-

Serà el primer hospital de l’Estat que implementarà icobrain en pràctica clínica habitual, alineat amb l’aposta per la Radiòmica del centre

icobrain permet la quantificació objectiva de ressonàncies magnètiques cerebrals per optimitzar l’avaluació i el tractament de cada pacient segons les seves característiques

L’ús d’aquesta eina, àmpliament validada a hospitals de Bèlgica i Estats Units, accelerarà la detecció de pacients amb EM no controlats, de mal pronòstic o amb resposta subòptima al tractament

L'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), en col·laboració amb Novartis i icometrix, ha llançat el projecte ImaginEM per millorar el diagnòstic i seguiment de l’esclerosi múltiple (EM) mitjançant la intel·ligència artificial (IA) i l’anàlisi de ressonàncies magnètiques. Aquesta eina basada en la IA, anomenada icobrain, és una de les solucions d’aprenentatge profund més adoptades i validada clínicament per al tractament de l’EM.

icobrain permet quantificar estructures cerebrals específiques i detectar noves lesions cerebrals amb una precisió sense precedents. Això proporciona una millor valoració del grau d’afectació neurològica inicial i permet el seguiment de la malaltia, incloent-hi la detecció de canvis subtils que ocorren abans de la progressió i el desenvolupament de discapacitat.

"La IA pot ser d'especial interès en la valoració de neuroimatge de l’EM, millorant la precisió diagnòstica i oferint biomarcadors quantitatius precisos que permeten una comunicació menys subjectiva entre metges", explica el Dr. Pablo Naval-Baudin, neurorradiòleg del Servei de Diagnòstic per la Imatge del Hospital de Bellvitge.

Aquest projecte pioner, amb una durada inicial d’un any, preveu beneficiar a un gran nombre de pacients. A l'Hospital de Bellvitge s'atén un de cada nou pacients d'Esclerosi Múltiple de Catalunya. "Aquesta eina ens ajudarà a millorar el monitoratge dels nostres malalts, permetent una quantificació objectiva dels canvis a la ressonància per valorar de forma més acurada la resposta al tractament", assegura el Dr. Antoni Martínez-Yélamos, cap del Servei de Neurologia de l’HUB.

“Aquesta col·laboració amb l'Hospital de Bellvitge és un pas significatiu cap a la implementació de solucions innovadores que poden transformar l'atenció dels pacients amb esclerosi múltiple. A Novartis, estem compromesos amb el desenvolupament de tecnologies avançades que no només milloren els resultats clínics, sinó que també empoderen els pacients i optimitzen l'eficiència en la pràctica clínica, millorant la qualitat de vida de les persones que conviuen amb aquesta malaltia”, confirma Matías Pérez, Director d’Accés i Solucions de Novartis.

Amb més de deu anys d'experiència en l'ús d'icobrain a hospitals de Bèlgica i els Estats Units, i amb més de 100.000 col·leccions de dades de diagnòstic per la imatge analitzades, aquesta eina ja ha demostrat la seva eficàcia. El futur del projecte ImaginEM preveu la integració d'aquesta tecnologia en altres hospitals i sistemes de salut, millorant el diagnòstic i seguiment de l’EM en l’àmbit global.

“Ens complau col·laborar amb Novartis per a la implementació d'icobrain a l'Hospital de Bellvitge. Aquesta eina d'intel·ligència artificial permet quantificar de manera automàtica i objectiva les ressonàncies magnètiques cerebrals de pacients amb esclerosi múltiple, donant suport a l'equip de radiologia i millorant el seguiment i gestió clínica de pacients. Basant-nos en l'àmplia experiència d'icometrix implementant icobrain a hospitals de tot el món, confiem que aquesta eina facilitarà les decisions clíniques i beneficiarà significativament els pacients amb EM”, segons Silvina Catuara Solarz, PhD, Senior Manager - Scientific Projects and Partnerships – icometrix.

ImaginEM també s'alinea amb el projecte de Radiòmica de l’HUB, que es basa en tres pilars: la recerca d’identificació de biomarcadors d'ús clínic, el desenvolupament d'algorismes de processament d’imatge mèdica i la implementació d'eines d'anàlisi computacional i IA en el procés assistencial.

 

Una de cada nou persones amb EM a Catalunya s’atén a Bellvitge

L’EM és una malaltia crònica autoimmune provocada per la pèrdua de mielina de les neurones. A Catalunya hi ha unes 9.000 persones afectades, més de 1.000 de les quals són ateses per la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’HUB, que és un dels Centres, Serveis i Unitats de Referència (CSUR) del Sistema Nacional de Salut des del 2012.

El Dr. Sergio Martínez-Yélamos, coordinador de la Unitat d’Esclerosi Múltiple del HUB i de la xarxa assistencial EMXarxa, destaca que "un dels grans reptes que continuem tenint és la prevenció de la discapacitat a llarg termini”. El projecte ImaginEM tindrà un impacte directe en els pacients i es duu a terme a instàncies del Conveni Marc signat per la Gerència Hospitalària Bellvitge-Viladecans i Novartis per desenvolupar solucions innovadores en Neurologia i potenciar l’empoderament del pacient.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: