És la primera aplicació desenvolupada íntegrament per un hospital que integra totes les dades clíniques informades per al pacient directament amb la plataforma SAP, oferint una visió global i unificada del pacient.
S’estan realitzant les primeres proves en el marc del projecte eOSS, impulsat per la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Comunitària de l’Hospital de Bellvitge, amb l’objectiu de transformar el maneig de la insuficiència cardíaca crònica. L’aplicació ja funciona a la Gerència d’Atenció Primària i Comunitària Delta (àmbit Metropolitana Sud) i serà escalable a altres hospitals i territoris d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut.
Un desenvolupament pioner fet a casa
En només sis mesos, la Direcció de Sistemes d’Informació de la Gerència Hospitalària Bellvitge-Viladecans, amb la participació en el disseny funcional d'equips de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l’Atenció Primària Metropolitana Sud, ha liderat el desenvolupament d’aquesta aplicació mòbil “in-house”, és a dir, dintre de l’organització.
“Això assegura que el producte reflecteix el coneixement profund i resposta a les nostres necessitats. L’aplicació representa un gran pas endavant en la transformació digital dels processos assistencials, en aquest cas, per a la insuficiència cardíaca, una malaltia crònica d’alt impacte, i en un futur pròxim s'estendrà en el marc del projecte DAIPO (transformació digital de patologies complexes) a altres condicions”, segons el Dr. Josep Comin, director d’Innovació, Recerca i Universitats.
En el cas del projecte eOSS, gràcies a la seva integració amb el sistema clínic SAP, les dades biomètriques dels pacients d’insuficiència cardíaca crònica, com el pes, la tensió arterial i la freqüència cardíaca, i les respostes a qüestionaris sobre l’estat es traslladen automàticament a la història clínica electrònica. Tota aquesta informació és revisada en temps real pels equips mèdics i infermer, que detecten descompensacions precoçment, evitant hospitalitzacions i complicacions greus.
“Aquest nivell d’integració és únic i ens permet oferir una atenció personalitzada als pacients”, explica la Dra. Cristina Enjuanes, coordinadora de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Comunitària, i afegeix que “també permet als equips de caràcter multidisciplinari prendre decisions més informades i fer una assistència més proactiva”.
La fita del primer pacient
Un primer pacient ingressat a Cardiologia de l’Hospital de Bellvitge ja ha descarregat i ha iniciat l’ús de l’aplicació mòbil a finals d’aquest novembre. Concebuda com una aplicació post-alta, aquesta eina no només beneficiarà els pacients seguits des de l’Hospital de Bellvitge, sinó que també sinó que també s’està pilotant en l’EAP Sant Josep (L’Hospitalet de Llobregat) de la GAPiC Delta, reforçant la coordinació assistencial.
A més, l’aplicació és escalable, la qual cosa obre la porta a implementar-la en altres centres sanitaris, multiplicant el seu impacte positiu. El desenvolupament d’aquesta aplicació culmina un procés de transformació digital engegat a l’Hospital de Bellvitge el 2016 amb la reenginyeria del procés d’insuficiència cardíaca, basant-se en evidències sòlides.
Segons l’assaig HERMeS, liderat per Bellvitge, les eines de telemonitoratge poden reduir fins a un 64% els episodis de descompensació i un 59% la mortalitat en pacients amb insuficiència cardíaca crònica. Aquests resultats, presentats al congrés mundial Heart Failure 2023, demostren l’eficàcia d’aquesta intervenció sanitària d’alt impacte i baix cost.
Un repte sanitari de gran magnitud
La insuficiència cardíaca és un dels majors reptes per al sistema sanitari català, amb una incidència que afecta més del 2% de la població. Aquesta malaltia crònica, que representa la primera causa d’ingrés hospitalari a Catalunya, requereix una atenció proactiva i una gestió personalitzada per reduir hospitalitzacions i millorar la qualitat de vida dels pacients.
Aquest projecte està promogut i finançat pel Servei Català de la Salut i forma part dels Projectes Transformadors del SISCAT.