Pamplona va acollir del 22 al 24 de maig del 2024 el 40è Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Nuclear i Imatge Molecular (SEMNIM), en què el Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) va tenir una destacada participació. L'esdeveniment va reunir més de 500 especialistes i es consolida com a referent en l'actualització i la difusió de coneixements en aquest àmbit.
La inauguració del congrés va participar la Dra. Montserrat Cortés, coordinadora del Servei de Medicina Nuclear de l'HUB, com a presidenta del Comitè Científic de l'esdeveniment. Durant el seu discurs, la Dra. Cortés va subratllar l'elevat nivell científic del congrés en un moment en què l'especialitat està evolucionant tant en l’àmbit diagnòstic com de tractament.
"Actualment, els metges nuclears estem cada cop més abocats a treballar en equip juntament amb companys d'altres especialitats en la interpretació de diagnòstics complexos", ha explicat la Dra. Cortés. Aquest fet permet un avenç en el tractament de diferents patologies, ja que “possibilita, en molts casos, una teràpia dirigida i personalitzada en cada cas”, ha puntualitzat.
La Dra. Viviana Carrero, especialista del Servei de Medicina Nuclear de l'HUB, va guanyar un dels premis a les tres millors comunicacions orals del congrés. Va presentar la recerca sobre l'ús de la tecnologia PET en l'avaluació de la resposta al tractament del carcinoma de cap i coll.
Per la seva banda, el Dr. José Luis Vercher va contribuir amb dos simposis. Al primer, va explicar els avenços en radioembolització amb microesferes de 166-Holmi, una tècnica prometedora per al tractament de certs tipus de càncer. En el segon, va presentar la seva visió sobre el futur del tractament de tumors neuroendocrins, destacant les darreres innovacions i perspectives.
En l'àmbit de la cardiologia, la Dra. Paula Notta va destacar a la plenària dedicada a la PET, on va compartir la seva visió sobre el present i futur de la tecnologia PET/RM, subratllant el seu potencial per revolucionar el diagnòstic i tractament de malalties cardíaques.
El Dr. Michal Pudis i el físic Dr. Gabriel Reynés van liderar una presentació al simposi d'APR Salut sobre les tendències d'imatge molecular digital. La seva exposició es va centrar en l'impacte de l'SPECT CZT a la teragnosi, una tècnica avançada que combina diagnòstic i teràpia.
Finalment, la Dra. Alba Rodríguez, experta en teràpia metabòlica de tiroide, va oferir una ponència a la plenària d'Endocrinologia Nuclear, abordant el tema de la iodorefractarietat i destacant els últims avenços en aquest camp.
En total, l'Hospital de Bellvitge va presentar un total de 18 comunicacions, amb una participació destacada dels residents, que van contribuir amb sis comunicacions orals i quatre pòsters, demostrant el compromís de l'hospital amb la formació i el desenvolupament de nous talents en medicina nuclear.
El congrés va fer valdre el canvi de paradigma que viu l'especialitat de Medicina Nuclear, tant per l'arribada d'equipaments tecnològics innovadors que faciliten el diagnòstic de diverses malalties- com el primer PET/RM assistencial d'Espanya, instal·lat al Centre d'Alta Precisió Diagnòstica de l'Hospital de Bellvitge- com per la comercialització de nous radiofàrmacs que estan en desenvolupament.